Strâmtoarea Gibraltar. Marea Britanie-Spania, dispută

Strâmtoarea Gibraltar ar putea "ieși" din Uniunea Europeană cu ocazia Brexitului. Washington Post notează că Spania ar putea să încerce preluarea controlului strâmtorii, care are o importanță strategică și economică deosebit de importantă. 

În acest moment, strâmtoarea Gibraltar este controlată de Marea Britanie, dar ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Britanic ar putea aduce noi revendicări din partea Spaniei. 

Rezidenții din Gibraltar, care se consideră deja englezi, consideră o amenințare chiar și posibila suveranitate parțială spaniolă asupra teritoriului. Ei spun că Gibraltarul arată idealul european de prosperitate.

"Spania ar trebui să ajute la prosperitatea acestui 'ou de aur', nu să încerce să îl 'ucidă'. Nu știm încă ce se va întâmpla," a declarat Ernest Vallejo Smith, un militar retras, istoric local și ghid turistic. 

Din momentul în care cetățenii britanici au decis ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, țara a rămas "blocată" în așteptare, în condițiile în care negocierile cu Comisia Europeană ar urma să remodeleze toate aspectele cu vecinii săi europeni. 

De cealaltă parte, oficialii spanioli sunt de părere că momentul mult așteptat a venit. Ministrul de Exterbe Jose Garia-Margallo a declarat că a venit momentul ca Spania să își înfigă steagul pe roca din Gibraltar. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel