Stoltenberg, propus la Nobelul pentru Pace de un deputat norvegian

jens stoltenberg  Foto: Crișan Andreescu
jens stoltenberg Foto: Crișan Andreescu

Un deputat norvegian a anunţat vineri că a propus candidatura şefului NATO, compatriotul său Jens Stoltenberg, la Premiul Nobel pentru Pace 2023, evidenţiind rolul său în faţa Rusiei în războiul din Ucraina, relatează AFP.

 

"Stoltenberg merită premiul pentru rolul său exemplar în calitate de secretar general al NATO într-o perioadă dificilă pentru Alianţă: ofensiva brutală şi neprovocată împotriva unei ţări vecine paşnice", a scris pe pagina sa de Facebook Christian Tybring-Gjedde, reprezentant al dreptei populiste anti-imigraţie în Parlament.

Fost premier laburist al Norvegiei, şeful NATO "a înţeles din primele momente gravitatea şi semnificaţia agresiunii ruse pentru toate ţările care îşi bazează guvernarea pe democraţie şi libertăţi", a adăugat el.

Zeci de mii de persoane (parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari etc.) pot să înainteze o candidatură la Premiul Nobel pentru Pace.

Data-limită pentru depunerea candidaturilor este 31 ianuarie, dar apoi cei cinci membri ai Comitetului Nobel vor avea posibilitatea să completeze lista cu propriile propuneri la prima lor reuniune.

Anul trecut, Tybring-Gjedde a propus candidatura preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În cele din urmă, premiul a fost obţinut de activistul belarus închis Ales Bialiaţki, al cărui proces tocmai s-a deschis la Minsk, ONG-ul rus Memorial, a cărui disoluţie a fost ordonată de justiţia rusă, şi Centrul Ucrainean pentru Libertăţi Civile, pe fundalul războiului.

În 2021, Tybring-Gjedde a înaintat candidatura preşedintelui american Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace.

Lista cu candidaturile este în general ţinută secretă, însă cei care fac propunerile pot anunţa public identitatea celor pe care îi nominalizează.

Preşedintele Senatului din Pakistan a anunţat, de exemplu, că l-a nominalizat pe şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile sale de pace "înaintea şi în timpul războiului dintre Rusia şi Ucraina", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel