Stoltenberg, avertisment pentru China, după întâlnirea dintre Putin şi Xi Jinping: Ar fi o greşeală istorică, cu consecinţe profunde

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Sursa Agerpres

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, avertizează China să nu ajute cu armament Rusia. 

Orice furnizare de către China a unui ajutor letal pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina ar fi o "greşeală istorică cu consecinţe profunde", a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a adăugat, în cadrul conferinţei de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, că Alianţa Nord-Atlantică monitorizează cu atenţie tot ce face China şi s-a referit la faptul că Beijngul şi Moscova au semnat chiar înainte de invadarea Ucrainei un parteneriat fără limite, iar China nu a condamnat niciodată "invazia brutală a Rusiei".

"Este un motiv de preocupare şi trebuie să fim clari asupra acestui lucru în contactele cu China", a afirmat Stoltenberg, conform Agerpres.

Stoltenberg nu a vrut să spună ce înseamnă "consecinţe profunde"



Întrebat ce înseamnă "greşeală istorică cu consecinţe profunde", secretarul general al NATO a răspuns: "Cred că nu există motive să intrăm în detalii, dar China ştie că vor exista consecinţe severe dacă vor furniza sprijin letal Rusiei".

El a apreciat totuşi că nu consideră necesară schimbarea conceptului strategic al NATO de la Madrid, care "reflectă recunoaşterea de către NATO a ceea ce înseamnă China pentru securitatea noastră".

Stoltenberg a mai afirmat că "Rusia depinde tot mai mult de China" şi că "relaţiile comerciale cu China au devenit chiar mai importante pentru Rusia în principal din cauza sancţiunilor economice şi a consecinţelor războiului".

În acelaşi timp, a subliniat Stoltenberg, anunţul Rusiei că va transfera arme nucleare tactice în Belarus arată că declaraţia comună Rusia-China din urmă cu doar câteva zile reprezintă doar "promisiuni goale".

Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin a venit la doar câteva zile după ce Rusia şi China au emis o declaraţie comună conform căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara frontierelor lor, a spus Stoltenberg la Bruxelles.

El a spus că acest lucru arată că astfel de declaraţii sunt "promisiuni goale şi că trebuie să urmărim îndeaproape ce face Rusia".

Stoltenberg a reiterat încă o dată că nu există nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei după anunţul lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel