Stoltenberg acuză o creştere a spionajului Chinei în Europa

Stoltenberg acuză o creştere a spionajului Chinei în Europa - Foto Pexels
Stoltenberg acuză o creştere a spionajului Chinei în Europa - Foto Pexels

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat miercuri, din Washington, că R.P. Chineză şi-a intensificat activităţile de spionaj şi de culegere de informaţii în ţările europene, transmite EFE. 

Totuşi, Stoltenberg nu a confirmat descoperirea de presupuse baloane chineze de spionaj în spaţiul aerian al Europei, de tipul celui descoperit săptămâna trecută de SUA.

Constatăm o creştere a activităţilor de spionaj ale Chinei în Europa prin intermediul mai multor mecanisme. Folosesc sateliţi, atacuri informatice şi, aşa cum am văzut în Statele Unite, baloane, a declarat şeful NATO, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Stoltenberg, care efectuează o vizită în SUA în perioada 709 februarie, a afirmat că Beijingul şi-a sporit enorm investiţiile în capacităţile sale militare şi a avertizat că ţările membre ale alianţei nord-atlantice trebuie să rămână vigilente în faţa riscului constant pe care îl presupune spionajul chinez.

Răspunsul la aceste activităţi trebuie să fie prudent şi responsabil, a spus Stoltenberg, care a calificat cu aceste cuvinte decizia Washingtonului de a doborî balonul chinez, scrie EFE.

În plus, Stoltenberg şi-a exprimat opinia că securitatea nu mai este doar o chestiune regională, ci globală, dat fiind că ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia şi America de Nord. La rândul său, Blinken a insistat asupra versiunii SUA conform căreia ţări de pe cinci continente au înregistrat prezenţa baloanelor spion ale Chinei. Nu suntem singuri în aceasta, a spus şeful diplomaţiei americane, care a calificat prezenţa balonului chinez drept o încălcare a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi dreptului internaţional.

SUA au acuzat miercuri China că lucrează de ani de zile la un program de baloane spion care ar fi survolat deja mai multe regiuni, între care America Latină şi Europa, şi au semnalat că, până în prezent, au aflat de cinci aparate de acest tip care au survolat teritoriul american. Descoperirea acestor baloane spion a declanşat o criză diplomatică cu China şi a stat la baza suspendării unei deplasări pe care Blinken o avea programată pentru acest sfârşit de săptămână în ţara asiatică. Acesta este un program la care chinezii au lucrat timp de mai mulţi ani.

Ei (chinezii) au încercat să-l îmbunătăţească, l-au dezvoltat şi l-au extins, cu scopul de a obţine informaţii de intelligence, a explicat miercuri presei John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe.

SUA au doborât sâmbătă un balon spion chinez care survola de câteva zile mai multe zone din ţară, inclusiv statul Montana (nord-est), unde se află unul dintre cele trei silozuri de rachete nucleare existente pe teritoriul american. China a recunoscut că balonul îi aparţine, dar a susţinut că aparatul a deviat de la curs şi că era folosit în scopuri meteorologice, nu pentru spionaj.

Potrivit mai multor surse, balonul a fost detectat şi deasupra unor alte ţări, între care Costa Rica, Columbia şi Venezuela. De la Pentagon, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că instituţia urmăreşte de mai mulţi ani acest program chinez şi că SUA şi-au îmbunătăţit în ultimii doi ani capacitatea de înţelegere a acestui program.

Ryder a afirmat că Pentagonul este la curent cu faptul că, înaintea ultimului balon care a survolat SUA, au mai existat alte patru aparate similare chineze care au traversat teritoriul american: un balon, altul decât cel interceptat săptămâna trecută, în timpul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden şi trei baloane în timpul mandatului republicanului Donald Trump (2017-2021). Fără a dori să intre în detalii cu privire la locurile survolate de aceste baloane, Ryder a afirmat că aparatele au trecut peste situri care ar fi de interes pentru chinezi.

În fine, Ryder a menţionat că forţele armate americane vor continua operaţiunile de recuperare a balonului chinez pe care l-au doborât sâmbătă în largul coastelor statului Carolina de Sud şi a precizat că dirijabilul nu a fost detectat de autorităţile SUA decât în momentul în care s-a apropiat de teritoriul american.

Stoltenberg: Suedia şi Finlanda trebuie să intre împreună în NATO

În ceea ce priveşte aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, Stoltenberg a insistat că cele două ţări trebuie să intre împreună în alianţă.

Este important să recunoaştem importanţa pentru Finlanda şi Suedia, dar şi pentru întreaga alianţă, de a deveni membre cât mai repede cu putinţă, a spus Stoltenberg. Şeful NATO a amintit că Suedia şi Finlanda au cerut împreună aderarea şi că împreună au fost invitate să facă parte din alianţă la summitul de la Madrid din iunie 2022, inclusiv cu sprijinul Turciei.

În ultimele săptămâni, Turcia a încercat să separe ratificarea aderării Finlandei de cea a Suediei, pe care o blochează din cauza incendierii unui exemplar din Coran, la Stockholm, de către un extremist de dreapta. Guvernul turc a criticat Suedia şi pentru că a permis manifestaţii pe teritoriul său ale simpatizanţilor miliţiilor kurde din Siria sau ale gherilei kurde din Turcia şi pentru că a refuzat să extrădeze persoane pe care Ankara le consideră fugari delincvenţi, dar care au cerut azil politic în Suedia.

În aceeaşi linie, Blinken a afirmat că atât Finlanda, cât şi Suedia sunt pregătite să fie aliaţi ai NATO şi că alianţa ar trebui să le integreze cât mai repede cu putinţă. Şeful diplomaţiei americane a declarat că sprijină discuţiile autorităţilor de la Stockholm şi Helsinki cu Ankara pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate.

Însă, după cum ştiţi, atât Finlanda, cât şi Suedia au luat decizii semnificative pentru a soluţiona aceste preocupări, a concluzionat el, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel