Sterilizarea gratuită a câinilor: Condiții, probleme și alte costuri

Proprietarii de câini din Capitală trebuie să-și sterilizeze animalele de companie până la sfârșitul anului 2013. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a publicat lista cabinetelor "participante la programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deținător". Ceea ce nu precizează ASPA este că sunt sterilizați gratuit doar câinii de rasă comună cu stăpân sau câinii metis între rase.

Prețul unei sterilizări se face în funcție de vârstă și greutatea câinelui. Poate ajunge până la 300 de lei, la care se adaugă și prețul anesteziei. În plus, trebuie plătit și tratamentul ulterior, care costă în jur de 50 de lei. Tratamentul este plătit și de cei care au câini din rasa comună și metis.

Pentru a fi înregistrat la ASPA, un câine trebuie microcipat. Această microcipare costă aproximativ 100 de lei. Microcipările nu sunt gratuite. Proprietarul, dacă vrea să abandoneze câinele, trebuie să-l predea la ASPA. El trebuie să anunțe și dacă animalul de companie are manifestări agresive, dar și dacă-l înstrăinează. Măsura pare a fi una benefică, care ar împiedica deținătorii de animale de companie să-și abandoneze cățelul. Însă, nu este gratuită, cum scrie pe site. Așa cum am menționat, este gratuită pentru câinii de rasă comună și metis. O altă problemă, semnalată deja de asociații și de iubitorii de animale, este că tot mai mulți proprietari își abandonează animalele de companie înainte de termenul până când trebuie înregistrați.

O altă problemă sesizată pe site-ul ASPA este că excepție de la regulă o fac câinii până-n patru luni. Formularul de înregistrare, publicat pe site, conține câmpuri ce trebuie completate cu privire atât la microcipare, cât și la sterilizare. Problema: câinii se sterilizează după vârsta de opt-nouă luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel