Isteria copiilor răpiți pentru organe. Ipoteza ȘOC a lui Hanibal Dumitrașcu

În ultimele zile, isteria copiilor răpiți și goliți de organe a cuprins Buzăul. Mai mulți săteni dintr-o comună au susținut că au fost martorii unei scene îngrozitoare: ei au afirmat că, într-o noapte, au văzut cum mai mulți polițiști ridică de pe malul râului Buzău – zona Pod Mărăcineni- cadavrele a doi copii, care fuseseră victime ale traficului de organe. Aceștia spun că au văzut cu ochii lor trupurile celor doi minori, golite de organe, încărcate într-o mașină care a dispărut ulterior în întuneric, scrie Ziua de Buzău. Poliția asigură că nu a fost înregistrat niciun astfel de caz, fiind vorba doar despre niște zvonuri.

VEZI ȘI: "E o zi neagră în istoria liberalismului", spune...

Astfel de zvonuri revin periodic în actualitate. Psihologul Hanibal Dumitrașcu a explicat pentru DC News cum se nasc astfel de zvonuri cu copii răpiți și goliți de organe.

"Sunt zvonuri care apar periodic. Sunt, în general, niște iteme care sunt reactualizate dintr-un motiv sau altul. Cred că, de cele mai multe ori, pornesc de la întâmplări care sunt de o dimensiune mult mai redusă decât forma poveștii care este lansată. Sunt modalități destul de stranii de construire a unor astfel de zvonuri. Cred că un rol important, în această situație, este jucat de mentalul colectiv. Dintr-un motiv sau altul acest zvon este actualizat", a spus psihologul Hanibal Dumitrașcu pentru DC News.

Întrebat dacă reactualizarea acestui zvon în acest an are legătură cu alegerile prezidențiale, Hanibal Dumitrașcu a spus: "Nu știu dacă există vreo legătură cu alegerile prezidențiale. Probabil că dacă mergem pe firul poveștii am putea ajunge și la așa ceva. Nu am probe și nu îmi dau seama dacă este așa sau nu. Vă spun singur că aceste zvonuri au o anumită ciclicitate și probabil că sunt legate și de un fel de nevoie de detensionare sau de abatare a atenției de la un alt fenomen".

Un zvon se poate transforma ușor într-o isterie națională

Hanibal Dumitrașcu ne-a explicat cum poate un zvon să se transforme într-o isterie națională. "Mecanismul este unul care ține de inconștientul colectiv. Sunt zvonuri care funcționează dintr-o dată, iar difuzia unui asemenea povești este preluată cu o repeziciune foarte mare. Astfel de zvonuri cu copii răpiți existau și în comunism. Când este vorba de mitul acesta al furtului de copii mergem foarte adânc în istoria colectivității. Este o teamă veche. În comunism, se spunea că vine o mașină neagră sau o ambulanță care fură copii. I se spunea mașina de sânge", ne-a mai zis Hanibal Dumitrașcu.

Întrebat cum pot fi liniștiți părinții cu privire la acest subiect, psihologul a declarat: "Nu îi putem liniști. Zvonul vine și pleacă, moare de la sine. Încetează după o anumită perioadă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel