STEPHEN HAWKING a murit. Astrofizicianul avea 76 de ani

Cunoscutul om de știință Stephen Hawking s-a stins din viață.

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al familiei, citat de agenţiile internaţionale de presă. 

El a încetat din viaţă în linişte la locuinţa sa din Cambridgew în primele ore ale zilei de miercuri.

"Suntem profund întristați de vestea că tatăl nostru a murit. A fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui moștenire va dăinui peste ani" au transmis copii săi Lucy, Robert și Tim într-un comunicat de presă.

"Curajul şi perseverenţa sa, strălucirea şi umorul său, au inspirat oameni din întreaga lume", au completat ei. 

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), cu care a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. 

Nu s-a așteptat să trăiască atât

În 2017, cunoscutul astrofizician declarase pentru BBC că nu "s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 75 de ani". 

Hawking a mărturisit pentru BBC că pentru el cea mai mare realizare a sa a fost descoperirea că găurile negre nu sunt în întregime negre, ceea ce este crucial "pentru a înţelege cum pot fi rezolvate paradoxurile dintre mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii". 

Astrofizicianul a devenit cunoscut la nivel mondial prin cartea sa "Scurtă istorie a timpului", un bestseller publicat în 1988, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare. 

Născut într-o familie de intelectuali la 8 ianuarie 1942, Hawking a câştigat o bursă la Universitatea Oxford în 1959, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Cambridge pentru a efectua cercetări în domeniul cosmologiei. 

La vârsta de 32 de ani, fizicianul a devenit Fellow of the Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie academică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit Lucasian Professor of Mathematics la Universitatea Cambridge - ocupând postul deţinut odată de Isaac Newton.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel