Stenograme. Scandal în CSM pe tema acoperiților din Justiție

Alexandra Stoicescu a prezentat în cadrul emisiunii "Q&A" de la Antena 3,  de sâmbătă seara, imagini cu un scandal din Consiliul Superior al Magistraturii care  a sesizat la 13 mai Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în vederea verificării tuturor magistraţilor pentru eliminarea eventualilor ofiţeri acoperiţi din magistratură. 

Membrii CSM prezenți în sedinta de plen au avut pareri opuse cu privire la subiectul urmaririi de catre SRI a anchetelor care ajung in justitie si a eventualilor ofiteri acoperiti din magistratura, potrivit unor înregistrări.

Membru CSM: Sunt declaratii in ultima vreme si ale fostului presedinte al CSAT (ale lui Traian Basescu, n.red.) si ale colegului de la SRI (Directorul Departamentului juridic din SRI, n.red.) in acel interviu. Sunt niste declaratii in ultima vreme care ar trebui, totusi, discutate si verificate.

Oana Hăineală: Dar noi suntem cumva comisia parlamentara de verificare a SRI-ului si eu nu mi-am dat seama?

Membru CSM: Nu am spus asta. Noi suntem garantii independentei justitiei si trebuie sa ne gandim ca exista independenta in justitie

Membru CSM: Putem sa facem o regula in discutie? Vorbm toata lumea cu toata lumea si fiecare ridica tonul si care vorbeste mai tare...Hai ca vorbesc si eu, stiu sa vorbesc foarte tare.

Citește și: CSM, decizie radicală în problema ofiţerilor acoperiţi din Justiţie

Membru CSM: Pentru ca mi s-a dat cuvantul si pentru ca m-a interrupt dna Haineala mai devreme, nu suntem comisia de control a SRI in niciun caz. Ce vreau eu sa spun este ca, dupa o pledare a solicitarii, se facea trimitere la acel interviu si se punea problema: poate cetateanul sa aiba incredere ca instanta este independenta in conditiile in care se vorbeste de interesul Serviciului pe tot parcursul judecarii acelei cauze? Putem intelege acele situatii cand exista indicii de coruptie a judecatorului, completului, samd, dar acelea sunt exceptii. Noi trebuie sa vedem care a fost situatia, ce s-a avut in vedere cu acea declaratie, ca se mentine acel interes in toate cazurile de coruptie. Asta este solicitarea, fata de acea afirmatie facuta in spatiul public, nimic mai mult.

Oana Haineala: Eu cred ca ne depasim atributiile (...) adica eu inteleg ca, totusi, suntem in perioada de pre-campanie electorala, pentru alegerile de anul viitor, dar cred, totusi, ca trebuie sa vedem totusi care sunt atributiile noastre functionale si sa ne limitam la a ni le exercita.

Citește și: Tatiana Niculescu Bran: Acoperiții din presă, la pachet, în CSAT

Membru CSM: In lege spune ca verificarile se pot face la cererea CSM. Interpretand legea, nu cred ca incalcam vreo norma daca noi stabilim interesul nostrum in sensul ca aceste verificari sa porneasca incepand cu membrii CSM, coborand in gradul ierarhiei instantelor si parchetelor, pana la baza.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, Gabriela Baltag, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care i-a cerut să verifice în CSAT aceste speculaţii pe tema acoperiţilor din justiţie, arătând că a ales instituţia Prezidenţială şi nu CSM pentru că "ne-am pierdut speranţa că ar putea să reacţioneze la o solicitare de acest gen".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel