Stenograme DNA. Judecătoarea Florica Roman rupe tăcerea

Justiție
Justiție

Florica Roman, judecător, susține că „orice persoană de bună credință nu poate fi decât îngrozită ascultând discuțiile de la întâlnirea de taină dintre procurorii DNA Oradea în care aceștia puneau la cale "liniștirea", prin dosare penale măsluite, a unor judecători incomozi de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea”.

„Din acea discuție apărută în spațiul public, ce nu a fost contestată până în prezent de către procurorii DNA a căror voce se aude în înregistrare, rezultă clar intenția premeditată a acestora că, prin dosarele penale pe care le făceau judecătorilor, să manipuleze actul de justiție după cum urmează:

În situația unor judecători liberi și incomozi, care le luau la citit cu atenție dosarele, procurorii DNA le făceau dosare penale pentru a-i scoate din complete pe motiv de "incompatibitate". Având dosar penal la DNA, judecătorul de penal care judecă alte cauze de la DNA era forțat să se abțină sau era recuzat. În felul acesta procurorii DNA "filtrau" judecătorii care le intrau în cauze, asigurându-se că în dosarele lor intră judecători pe care-i considerau că le erau favorabili.

Altor judecători "neascultători" de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea le făceau dosare penale pentru a-i da de "exemplu" colegilor cu scopul de a-i "liniști" și "disciplina" pe ceilalți judecători, în care să "intre frică". Intenția premeditată a acestor procurori DNA era terorizarea judecătorilor prin dosare penale cu scopul explicit declarat de a-i influența pe toți judecătorii care, de frică, să dea doar soluții favorabile DNA.

Fără a le încalca vreo prezumție procurorilor a căror voce se aude în înregistrare, atât complotul pe care l-au pus la cale cât și mijloacele abuzive pe care le foloseau pentru a disciplina judecătorii incomozi de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea sunt dovedite atât de acțiunile lor anterioare acelei discuții, cât și ulterioare aceleia. Eu însămi, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, am fost vamata de acțiunile lor abuzive, constatate ca atare de ICCJ.

Această înregistrare este dovadă deplină a modului în care, cel puțin la Oradea, procurorii DNA și-au desfășurat activitatea: abuziv, prin încălcarea grosolană și aroganță a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist. Aceste acțiuni abuzive le-au făcut în numele unei instituțîi publice și în baza unei puteri publice cu care au fost investiți.

După toate standardele, ceea ce au făcut procurorii DNA Oradea este poliție politică în toată regula”, scris Florica Roman pe floricaroman.wordpress.com.

„Înregistrarea confirmă susținerile din ieșirile publice pe care le-am avut și eu începând cu anul 2014 când, împreună cu alți 3 judecători de la Curtea de Apel Oradea și Tribunalul Bihor, am fost cercetați penal exact cu astfel de metode staliniste, am fost trimiși în judecată, suspendați din funcție aproape 2 ani, dosarul fiind restituit la DNA, ca în final, în anul 2017, dosarul să fie clasat chiar de către DNA și Parchetul General pentru că faptele nu au existat.

Pe parcursul anchetei, în perioada 2012-2014, fiind noi înșine vatamati de acțiunile abuzive ale procurorilor DNA Oradea, am făcut solicitări repetate la DNA Central de preluare a dosarului ori cereri de recuzare, reclamând comportamentul abuziv și revansard al procurorilor, cereri care ne-au fost respinse fără nici o motivare ori analiză pe fond a celor precizate în cereri.

Audiență la Kovesi

Personal m-am dus, în anul 2014, la sediul DNA București și am cerut audiență la fostul procuror-șef DNA Laura Codruța Kovesi pentru a-i spune despre situația de la DNA Oradea și despre abuzurile care au loc aici, sub patronajul procurorului Ciprian Man. Aceasta nu m-a primit în audiență, iar cei de la DNA central mi-au spus să fac cerere scrisă, lucru pe care l-am făcut, însă după 2 zile am primit acasă răspuns că mi s-a respins cererea de audiență.

DNA central a admis cererea noastră de preluare a dosarului de la Oradea abia în luna mai 2016 și doar după ce ICCJ a restituit dosarul la DNA pentru refacerea urmăririi penale ca urmare a constatării unor grave vicii de procedura și încălcări ale drepturilor noastre procesuale de către procurorii DNA Oradea.

Cu toate că în dosarul penal în care, în 2014, am fost 4 judecători trimiși în judecată, iar ulterior a fost restituit la parchet în 2016, instanțele de judecată au constatat definitiv încălcări foarte grave ale legii [de la încălcarea secretului deliberarii și a dreptului la apărare, până la trimiterea în judecată pentru fapte care nici măcar nu erau descrise (eu am fost acuzată, de exemplu, că aș fi luat mită "o suma nedeterminată")], absolut nici un procuror DNA Oradea nu a fost tras la răspundere, nici măcar disciplinară, motiv pentru care, iată, aceștia și-au continuat și în 2018 activitatea de hărțuire și "infricare" a judecătorilor, cu scopul de a-i "liniști".

Acești procurori DNA și-au continuat nestingheriți activitatea de represiune, călcând în picioare toate prevederile legale privind independența justiției, în disprețul total al dreptului cetățenilor la o justiție independența, înfăptuită de judecători liberi de orice presiuni și influențe”, continuă Florica Roman pe blog.

„Procurori pensionari din zona Bihorului spun că până și procuratura comunistă din anii 70-80 era mai profesionistă, fiind cu mult mai mult respect față de lege și mai umană decât ce au demonstrat că sunt capabili procurorii de la DNA Oradea în ultimii ani. (...) Într-un sistem în care abuzul a fost nu doar tolerat, ci și acoperit ori decorat, în care mulți dintre cei care au știu au tăcut, este aproape imposibil pentru cetățean să mai distingă între onestitate și adevăr, pe de-o parte, și abuz, complicitate ori lașitate, pe de altă parte, cu consecința compromiterii întregului sistem de justiție.

Pe scurt, după ce ascultă înregistrarea, orice român ajuns în judecată înțelege acum că, dacă are noroc și ajunge în fața unor judecători curajoși, care ignoră și înfruntă presiunile și "exemplele" date de DNA, are parte de judecată dreapta. Altfel, dacă are ghinion să ajungă fie la complete "agreate" de procurorii DNA, fie la complete de judecători fricoși, conformiști, care se vor autocenzura și vor merge cu valul, atunci Dumnezeu cu mila. O astfel de justiție este monstruoasă și înfricoșătoare!”, a precizat Florica Roman.

VEZI ȘI Crin Antonescu, prima reacție la declarația controversată a lui Orban

VEZI ȘI: Carmen Dan, despre Klaus Iohannis: Atât poate, din frustrare, din disperare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel