Urmărește emisiunea live


Stenograme din dosarul Spitalului de Arși: Vaginoplastia, 800 de euro

Stenograme din dosarul Spitalului de Arși arată cum își programau clientele o operație de vaginoplastie la medicii spitalului și cum erau decontate la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiul București operații cu implant mamar de 300 de euro.

Nouă medici de la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri din București sunt cercetați pentru luare de emită și decontări frauduloase. Procurorii Parchetului de lângă Tribunalul București susțin că medicii utilizau spitalul pentru a efectua operații estetice pe care uneori le decontau de la bugetul de stat.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută pe 24 septembrie 2013, pentru înșelăciune. Ulterior, pe 6 martie 2014,  încadrarea a fost schimbată în înșelăciune, fals intelectual, luare și dare de mită.

Procurorii arată că medicii le prezentau pacienților avantajele unei intervenții chirurgicale la Spitalul de Arși, iar dacă aceștia alegeau spitalul public în detrimentul unuia privat se întocmeau acte false cu un diagnostic și un tip de intervenție medicală de reală.

Pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

Extras din referatul procurorilor, citat de gandul.info.

Ø B.A.L., în calitate de medic, angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, la data de 27.11.2013 a pretins de la pacienta M.C. suma de 800 de Euro, pentru îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea în mod nelegal a unei intervenţii chirurgicale estetice, vaginoplastie, în acelaşi spital, în timpul programului său de serviciu. Suma de bani a fost remisă inculpatei de către pacientă în data de 30.11.2013.
Ø Ulterior, P.I.O., medic angajat al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri, a primit prin intermediul inc. B.A.L.,  în baza unei înţelegeri anterioare, o parte din suma de bani remisă ultimei inculpate de pacienta M.C. pentru îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv participarea la efectuarea în mod nelegal a unei intervenţii chirurgicale estetice, vaginoplastie, în acelaşi spital.
Ø Pe baza foii de observaţie întocmită de medicul B.A.L., serviciile medicale oferite pacientei în perioada 30.11-01.12.2013 au fost înaintate spre decontare Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.), solicitare care a fost validată de C.A.S.M.B., dar a fost respinsă de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), nemaicreându-se astfel un prejudiciu în sumă de 4921,83 de lei.

Citește și: Scandalul Spitalului de Arși: paradoxuri


Conţinutul convorbirilor interceptate în cauză din care reiese că la data de 27.11.2013 B.A.L.  a pretins suma de 800 de Euro de la pacienta M.C. pentru efectuarea unei operaţii de vaginoplastie în spital in data de 30.11.2013, precum şi că medicul menţionat a convenit cu medicul P.I.O. să efectueze împreună această intervenţie:
Astfel, în ziua de 27.11.2013, ora 13.52.37, B.A.L., aflată la postul telefonic .............., localizată în raza releului "Bucuresti...", este contactată de doamna M.C. – pacient, aflată la postul telefonic ..............., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.A.L. :Alo?
M.C. :Bună ziua!
B.A.L. :Bună ziua !
M.C. :M.C. mă numesc, am numărul de telefon de pe site-ul dumneavoastră.
B.A.L. :Da...
M.C. :M-ar interesa o operaţie de vaginoplastie. Cum ar trebui să...
B.A.L. :Da...
M.C. :...procedez...?
B.A.L. :Păi, în primul rând, trebuie să ne vedem...să vă fac o consultaţie...să văd care este starea locală... În al doilea rând, dacă starea locală are indicaţie de vaginoplastie, da, atunci programăm operaţia... Vaginoplastia se face într-un singur scop.... De îngustare a intrării vaginale pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale... Deci, dacă este vorba de o lărgire mare, după o naştere...când se pierd picături de urină la tuse sau la efort, atunci trebuie un ginecolog, pentru că operaţia devine...deja...mai amplă. Dacă este vorba doar de îngustare în scopul îmbunătăţirii vieţii sexuale atunci se face vaginoplastie...[...]
M.C. :Mda...Acum eu nu sunt din Bucureşti. Ar trebui să fac două drumuri până... Eu sunt din .............. Dumneavoastră ziceţi că ar fi mai indicat să mă duc la un ginecolog din ..........?
B.A.L. :N-aveţi decât...Cum consideraţi.
[...]B.A.L. :Dar, care-i scopul?
M.C. :Scopul este îmbunătăţirea vieţii sexuale...
B.A.L. :Da, da, da...Bun! Deci aveţi indicaţie, din punctul meu de vedere. Mai rămâne să vedem şi care-i starea locală...Da?
M.C. :Bun! Deci ar trebui să vin de două ori la dumneavoastră, da? Costurile....ar trebui să-mi programez două drumuri la Bucureşti...
B.A.L. :Da!
M.C. :...şi aş vrea să o fac în perioada aceasta, în care tot este post şi tot (zâmbeşte)...
[...]M.C. :Nu. Nu suntem dependenţi de...ciclu. Atunci ar trebui să vin... Nu se poate în aceeaşi zi, în niciun caz?
B.A.L. :E un instrumentar special. Fără să văd, să-mi dau seama...nu pot, totuşi, să programez operaţia chiar în ziua respectivă...
M.C. :Dar, de pe o zi pe alta...totuşi să nu fac două drumuri...mă gândesc... De pe o zi pe alta...e ok...
B.A.L. : Da, sigur că da...
M.C. : Da şi cât ar...ar trebui să rămân în Bucureşti, după aceea?
B.A.L. : Păi nu-i nicio problemă...imediat... Operaţia se face cu anestezie locală, da...
M.C. :Da? [...]
M.C. :Mda...Bun. Costurile totale?
B.A.L. :Totale sunt cam de 800 de euro.
M.C. :Deci...total...total cu consultaţie cu tot?
B.A.L. :Da! Da, da, da.
M.C. :Cu operaţie, cu inter...
B.A.L. :Cu totul...
M.C. :Cu tot!? Da?
B.A.L. :Da, da!
M.C. :Bun. Când ar trebui să vin eu pentru....
[...]M.C. :Bun. Şi când aţi avea, dumneavoastră, planificări? În ce zile ale săptămânii sau lunii?
B.A.L. :În afara...luni...de luni...luni care...luni, doi şi...pe patru decembrie, când nu pot, când...când doreşti...Şi mâine, na!
M.C. :Mâine? Mâine nu...e prea din scurt...
B.A.L. :Bun! Poimâine...
M.C. :Ar fi vineri...?
B.A.L. :Da!
[...]B.A.L. :Şi dacă te văd mâine, putem face operaţia şi sâmbătă...
M.C. :Păi da...ar fi...Da. Un sfârşit de săptămână în care să stau...
B.A.L. :Da.
M.C. :Da. Eu vă sun mâine...Pe la ora aceasta este bine?
[...]M.C. :Şi programăm exact şi ora şi dacă trebuie să mai vin cu ceva analize sau dacă...sau cum spuneţi dumneavoastră.
B.A.L. :Nu. În principiu analizele de sânge sunt suficiente.
M.C. :Da.[...]
Astfel, în ziua de 28.11.2013, ora 16.23.33, B.A.L., aflată la postul telefonic .............., localizată în raza releului "Bucuresti, Str.Ion Tuculescu nr.42 A, bl.PM 40 & Str.Ion Tuculescu nr.42 C, bl.PM 42, sc.1 si 2, ", este contactată de doamna M.C. – pacient, aflată la postul telefonic ..............., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
[...]M.C. :De la ........... sunt, C. mă numesc, aveam...trebuia să vorbesc astăzi cu dumneavoastră...
B.A.L. :Da.
[...]M.C. :...am fost într-o discuţie...Deci...ăă...reluăm discuţia de la (râde)...Eu aş dori o operaţie de vaginoplstie, cum v-am spus ieri...
B.A.L. :Da, da, da...Rămăsese să ne vedem mâine...
[...]B.A.L. :Da, pentru consultaţie şi, dacă e de operat, s-o facem poimâine...N-a rămas aşa?
M.C. :Mâine nu s-ar putea face, sub nicio formă?
B.A.L. :Nu am sală de operaţie mâine. Deja sunt programări făcute...Sâmbătă dimineaţă!
M.C. :Sâmbătă dimineaţă? La ce oră?
B.A.L. :Şi la opt dimineaţa, dacă vrei.
M.C. :La opt dimineaţa?
B.A.L. :Da!
M.C. : Ar trebui să... Eu ar trebui să vin de mâine...La ce oră ar trebui să ajung la dumneavoastră ca să fac analizele mâine?
B.A.L. :Mâine dimineaţă! Până în zece!
M.C. :Până în zece.
[...]M.C. :Şi există...să fac intervenţia sâmbătă..?
B.A.L. :Da, sigur că da!
M.C. :Posibilitate este mare sau numai în cazul în care...
B.A.L. :Da, sigur, dacă stabilim că facem operaţia, o facem sâmbătă...
M.C. :Îhm...atunci iau şi banii la mine...să nu...
B.A.L. :Da, sigur că da.
M.C. :Mda...Bun. Atunci o să vă sun mâine...dacă sunt în Bucureşti...în jur de ora nouă?
B.A.L. :Da, da.
M.C. :La ce spital trebuie să ajung?
B.A.L. :Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Calea Griviţei 218.
M.C. :Calea Griviţei [...]
SURA: Referatul procurorilor

300 de euro operația de implant de silicoane

Serviciile medicale oferite pacientei O.A.V.  în perioada 05.02 – 06.03.2014 au fost înaintate spre decontare Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.), solicitare care a fost validată de C.A.S.M.B., fără ca  Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB) să se pronunţe, necreându-se astfel un prejudiciu în sumă de 4921,83 de lei.

 Mijloace de probă
 Convorbirile interceptate în cauză, din care reiese că pacientei O.A.V. i-a fost efectuată în spital o operaţie de implant mamar de către echipa operatorie condusă de B.L.I.C., pacienta dând medicului pentru acest serviciu o suma de bani în data de 05.02 sau 06.02.2014, în baza unei înţelegeri anterioare; pacienta aflase de medicul menţionat de la R.M. (fosta B.) şi R.B., personae cărora le fusese efectuată anterior în spital o rinoplastie:

Astfel, în ziua de 12.12.2013, ora 10.10.24, B.L.I.C., aflată la postul telefonic ............., localizată în raza releului "Bucuresti, Calea Grivitei nr. 355-357, sector 1", este contactată de O.V., aflată la postul telefonic ............., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineaţa, doamna B.?
B.I.: Bună dimineaţa. Da!
O.V.: Sun din partea R.B....
B.I.: Da...
O.V.: Nu ştiu dacă a apucat să vă spună de mine...am auzit de dumneavoastră şi...dacă reuşesc să fac şi eu o programare la dumneavoastră pentru nişte silicoane. Adică pentru o consultaţie sau pentru...nu ştiu...să vin să...
B.I.: Şi când vreţi să veniţi? La consultaţie?
O.V.: Păi...nu ştiu...când puteţi dumneavoastră. În cursul zilei de mâine, oricum, că astăzi nu pot...că sunt cu munca...
.[...]B.I.: Păi...vreţi să veniţi mâine...staţi la opt jumate am chemat pe cineva...Mâine pe la nouă e ok?
O.V.: E super bine....[...]

Astfel, în ziua de 21.02.2014, ora 12.04.05, B.I.L.C., aflată la postul telefonic ............., localizat în raza releului "Dorobanti ... Bucuresti", este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic ............., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună ziua, doamna doctor...
B.I.: Bună ziua!
O.V.: O.V. este numele meu...am fost la dumneavoastră în luna decembrie. Nu ştiu dacă mai ţineţi minte...
B.I.: Cu ce problemă aţi fost? În luna decembrie...
O.V.: Pentru mărire de sâni. Am venit să discut cu dumneavoastră...
B.I.: Aşa...
O.V.: V-am spus că sunt prietenă cu R. şi cu R. ...le-aţi făcut o rinoplastie, anul trecut...
B.I.: Da...
O.V.: Ştiţi că eu aveam problema cu...rana de pe col...şi am zis s-o rezolv p-aia înainte să mă apuc de...aşa... S-a rezolvat şi acuma aş vrea să mă orientez către...către dumneavoastră...către operaţia asta...s-o fac şi p-asta...
B.I.: Ok...
O.V.: Ă...când aş putea să vin să vorbesc cu dumneavoastră şi să...nu ştiu...să...programăm...? C-aş vrea s-o fac cât mai repede... În funcţie de dumneavoastră...
B.I.: Ne vedem luni sau marţi...
O.V.: Da?
B.I.: ...la spital...în cursul dimineţii...
O.V.: Da...
B.I.: Că, după aia...de miercuri încolo am...program...
O.V.: Da...nu e nicio problemă. Şi pe la ce oră să vin?
B.I.: Ă...luni...luni să veniţi mai pe la un unşpe...
O.V.: La doişpe...? Sau până în doişpe?
B.I.: Nu...unsprezece...chiar unşpe jumate – doişpe...
O.V.: Da, da, da, da...
B.I.: aşa...iar...marţi...puteţi veni mai de dimineaţă...
O.V.: Am înţeles... Tot acolo unde am fost şi data trecută, nu?
B.I.: Da...da...da...[...]

Astfel, în ziua de 04.03.2014, ora 10.19.11, B.I.L.C., aflată la postul telefonic ............., localizat în raza releului "2095 GRIRO - Calea Grivitei nr. 355-357, sector 1, Bucuresti", este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic ............., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineaţa, doamna doctor... O.V. sunt...
B.I.: Bună dimineaţa...
O.V.: Mi-aţi zis să vă sun astăzi...că...pentru mâine...pentru silicoane... Aţi zis...
B.I.: Să vă spun la ce oră veniţi...la spital...
O.V.: Da..da... Da...da...
B.I.: Să veniţi...nouă...nouă jumate...că e a treia operaţie...Da?
O.V.: Am înţeles...Da.
[...]B.I.: Da, bine...Ok...ne vedem, mâine, la spital...
O.V.: Deci vin...vin acolo unde...la dumneavoastră la cabinet...Nu?
B.I.: Da! Da, da...îhm...
O.V.: Şi cu ce mai am eu nevoie...cu pijamale...cu papuci...cu chestii de genul...
B.I.: Pijama... papuci s-aveţi... 300 euro în lei... ca să plătiţi...spitalizarea şi...atât...şi mâine vă comand... Deja implantele au venit...sunt la mine în cabinet...
O.V.: Da, da, da... Şi vă dau mâine şi banii pentru implanturi, nu...şi...
B.I.: Da...Mâine...poimâine...
O.V.: ...restul...
B.I.: ...când vreţi...[...]
Astfel, în ziua de 05.03.2014, ora 08.33.05, B.I.L.C., aflată la postul telefonic ............., localizat în raza releului " 055 Kogalniceanu – str.Vasile Pirvan nr.2-4, sect.1, Bucuresti", este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic ............., ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineaţa, doamna doctor...O.V. sunt...
B.I.: Da...aţi ajuns?
O.V.: Ştiţi de ce v-am sunat? Ce fac...vin la dumneavoastră sau mă duc direct la recepţie să-mi fac in...ă...spitalizarea? Când ajung? Încă n-am ajuns...
B.I.: Nu...Mergeţi sus şi... Nici eu n-am ajuns încă...mai durează un...zece minute...
O.V.: Deci vin...
B.I.: ...un sfert de oră...
O.V.: ...vin sus la dumneavoastră, nu?
B.I.: Mergeţi sus...mergem împreună după aia...Da?
O.V.: Cel mai bine! Da, da, da...[...]
Astfel, în ziua de 20.03.2014, ora 09.15.17, B.I.L.C., aflată la postul telefonic ............., localizat în raza releului "Calea Grivitei ... Bucureşti", este contactată de O.V., pacient, aflată la postul telefonic ................, ocazie cu care poartă umătoarea convorbire în limba română:
B.I.: Da?
O.V.: Bună dimineaţa, doamna doctor! O.V. sunt! Am venit pentru fire astăzi! Ăăă... vă aştept aicea sus? La cabinet?
B.I.: Staţi că m-aţi pierdut! Ce fire? Să vă scot firele?
O.V.: Da, da, da! Mi-aţi zis să vin astăzi la 9!
B.I.: Da! Mă aşteptaţi sau staţi puţin, că-l rog pe P. să vă desfacă că eu am treabă, da?
O.V.: Da, da, da!.[...]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel