STENOGRAME. Cum s-a compromis un prim-procuror

Gligor Ioan Sabău, prim-procuroral Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, trimis în judecată în arest preventiv, s-a compromis pentru bunuri materiale. 

Grigor Sabău a ajuns în atenția DNA după un denunț al primarului orașului Beiuș, Adrian Domocoș, anchetat, la rândul său, în dosare de corupție. Odată ajuns primar în 2008, Domocoș a primit sprijinul lui Sabău, care l-a asigurat că nu va avea probleme cu legea. În schimbul protecției, Sabău a primit lemne pentru construcţia locuinţei, lemne de foc, i-a fost asfaltată strada şi chiar i-a fost racordată locuinţa la reţeaua de apă geotermală a oraşului. În schimbul serviciilor, prim-procurorul a închis ochii la afacerile şi abuzurile edilului din Beiuş. După ce a aflat că Domocoș ar urma să depună denunț împotriva sa, au început amenințările și șantajul. 

Gligor i-a pus în vedere lui Domocoş că îşi va trimite cumnatul, pe Dinu Lupaş, să depună la DNA un denunţ împotriva primarului, pentru fapte de corupţie. La începutul lui 2015, pe vremea în care Gligor era încă în relaţii apropiate cu Domocoş, procurorul şi-ar fi convins cumnatul să nu sesizeze autorităţile despre două infracţiuni de luare de mită săvârşite de primar. Aceste lucruri reis din discuţia pe care Sabău a purtat-o cu Daniel Coraş, şeful districutului Ocolul Silvic "Codrii Beiuşului", potrivit Vocea Transilvaniei:

CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Deci, cine s-o gândit că se ajunge la chestiile astea? Atâta-mi pare de rău, că trebuia să spun: „bă, n-am rezolvat cu Sabău nici ăia 10 metri cubi de stejar, n-am rezolvat cu el nici lemnele de foc". Nu trebuia să-i spui... Cine s-o gândit? „Că numa' din cauza ta îi acolo!" Când tu...

SABĂU GLIGOR IOAN: – D-apăi cum, mă? D-apăi, nu...! Cine l-o (n.n: trivial) pe el? Nu ăştia l-o chemat... O venit el vreodată la parchet, la Binş, chemat pentru ceva? Io ştiu, îi bagă ăştia în cap, din juru' ei, mă înţelegi tu?

SABĂU GLIGOR IOAN: – Poţi tu să-i transmiţi un lucru? Dacă nu, io merg... tot o caut io, sau îi transmit pe altcineva! Dinu o venit de două ori la mine. Dinu, Chiaburu' (n.n. Lupaş Mihai Dinu). Cumnatu'-meu! I-o dat de două ori câte 1000 de euro şpagă pentru a-i emite autorizaţiile la blocu' ăla şi la ăstalalt. Dinu o venit la mine după ce m-am întâlnit cu tine, săptămâna... când ne-am întâlnit. L-am chemat pe Dinu. „Fii atent, mă, (n.n: trivial), ce vrea să facă primaru'!" Zice: „unde trebuie să merg?" „Nu trebuie să mergi, deocamdată, nicăieri", zic. „Cum", zice, „io mă duc! Am martori pe mama, pe Radu..." Cu Radu cu maşina o mers. Şi i-o dat dreptu'! Zice: „dacă vrei să-i mai bag două infracţiuni de luare de mită, clare, zi-i să vină, zice, să... să facă aia". Dacă ea... merge pe varianta asta, înţelegi?

CORAŞ DANIEL IONUŢ: – Bun. Acuma io-ţi spun că... direct, amu, în secunda... în secunda unu te-am sunat, înţelegi?

"L-am arestat? Nici măcar nu l-o chemat nimeni la declaraţii, mă! I-o chemat pe ăia de la ocol"

Mai mult, Sabău, printr-o subalternă, i-a pus sechestru pe mașina pe care o folosea Domocoș, pentru a se răzbuna. Mașina nu era a primarului, era cumpărat-o de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, dar Domocoș a folosit-o nestingherit până când s-a supărat prim-procurorul. Când au revenit la relații mai bune, a fost ridicat sechestrul. 

SABĂU GLIGOR IOAN: – El, dacă se oprea... Fii atent! El, dacă se oprea la timp şi nu făcea măgăriile astea, poate că şi ăia îl lăsau în pace. Da' el nu s-o mai oprit, mă, înţelegi? N-o avut treabă cu mine. Poate că io, la un moment dat, când m-am certat cu el, amu-s vreo doi, trei ani, i-am spus: „bă, io te (n.n: trivial)!" Da' una-i să spui şi alta să faci, înţelegi tu? Alta-i să faci! Atunci când o fost treaba cu maşina, atunci o fost cearta noastră, când am făcut dosaru' cu maşina. Da' arestatu-l-am io pentru maşină? (n.n: trivial) Dumnezeu! Că şi io îl puteam, ca şi ceia, aresta! L-am arestat? Nici măcar nu l-o chemat nimeni la declaraţii, mă! I-o chemat pe ăia de la ocol.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel