Stelian Ion, nouă propunere privind șefia parchetelor după criticile lui Iohannis

Stelian Ion / Foto gov.ro
Stelian Ion / Foto gov.ro

Stelian Ion vine cu o nouă propunere privind șefia parchetelor, după ce președintele Klaus Iohannis a criticat-o pe cea inițială. 

După ce propunerea inițială, care era un aviz obigatoriu pe propunerea făcută de ministru, a fost criticată de Klaus Iohannis, Stelian Ion vine cu o nouă soluție:  CSM să avizeze o listă de candidați pentru șefia parchetelor din care să aleagă ministrul Justiției, urmând ca apoi să se facă propunerea către președinte.

Joi, Stelian Ion a declarat că „rolul Consiliului Superior al Magistraturii va trebui să crească în cadrul procedurilor de numire a procurorilor-şefi.” În ceea ce privește rolul președintelui, ministrul Justiției a spus că „în niciun caz nu va fi scăzut.”

La Comisia juridică din Senat, Stelian Ion a precizat că „este o chestiune asupra căreia nu s-a decis încă, dar purtăm discuţii, este foarte posibil să intervină anumite modificări, dar nu în sensul scăderii sau diminuării substanţiale a rolului CSM. (...) Sunt variante de lucru.”

CSM-ul să-şi dea avizul pe o listă de candidaţi (n.red. pentru șefia parchetelor) care să fie avută în vedere ulterior de către ministrul Justiţiei în evaluare, urmând ca apoi să se facă propunerea către preşedinte. În niciun caz nu va fi scăzut rolul preşedintelui în această procedură de numire”, a explicat Stelian Ion cu privire la propunerea sa. 

Stelian Ion a subliniat că există discuții în coaliție cu privire la soluția care va fi adoptată în final. El anticipează că proiectul legislativ ar putea fi depus în Parlament în luna iunie a acestui an. 

„În mod realist anticipez să depunem proiectul în Parlament în luna iunie, pentru că este necesar un termen pentru a lua toate avizele şi pentru a avea aviz şi din partea CSM, care are 30 de zile de la obţinerea tuturor avizelor de la toate celelalte ministere. Ideea e să nu forţăm, pentru că până la urmă soluţiile acestea vor fi aplicabile ani de-a rândul, dar cu siguranţă trebuie depuse, noi avem toată determinarea să facem acest lucru şi suntem pe final cu toate aceste discuţii în cadrul alianţei şi aceste ajustări se pot face. Şi în Parlament, de asemenea, pot fi făcute anumite îmbunătăţiri, pentru că sunt importante toate dezbaterile”, a mai spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel