Ștefan Mandachi, CEARTĂ cu jurnalistul Cornel Nistorescu

Ștefan Mandachi îi răspunde jurnalistului Cornel Nistorescu, care i-a dedicat un editorial publicat pe 10 ianuarie 2020.

Cornal Nistorescu spune despre omul de afaceri sucevean că este un circar, un şaormist cu Porsche, ”care a înfierbîntat publicul Rezist, plus o parte dintre fraierii de vîrsta a doua".

”Unde a dispărut Ștefan Mandachi, cel cu sloganul moldovinesc şi cu Porsche de fudul? Mi se pare că ar fi trebuit să scoată capul, indiferent prin ce locuri a fost în vacanţă, indiferent cîţi cîini şi cîte alte animale a salvat pînă acum. (...) De ce a amuţit trompeta lui Ștefan Mandachi? Nu mai are Moldova nevoie de autostrăzi? S-au luminat toţi plăcintarii în materie de educaţie financiară? Și-a găsit o iubită şi a plecat în vacanţă sau pur şi simplu a fost cuprins de lehamite cînd a aflat că împotriva guvernului PNL şi a preşedintelui Klaus Iohannis trebuie să-şi ţină gura", a scris Cornel Nistorescu.

În aceeași zi a venit și răspunsul lui Ștefan Mandachi, pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook:

”Pentru că #șîeu m-am plicitsit de pozele mele de tip simpatic și de propriile cuvântări despre autostrăzi, antreprenori, (cunoașteți placa), mi-am propus ca în noul an s-o mai răresc cu facebook-ul, prilej cu care să mă mai detoxifiez de aerele de vedetă cu care m-am afumat în 2019. Eram tot mai optimist că mă apuc în tihnă de sală, când aflu că am apărut la gazetă, într-un editorial a lui cornel nistorescu.

Numitul mă terfelește bini di tăt. Nu mă cunoaște, nu i-am greșit, nu i-am făcut nimic, dar mă face cu ou și cu oțet sub gravele acuzații de: circar, plăcintar, cocalar de Dorobanți, badea Gheorghe, diversionist fudul cu Porsche, propagandist. După ce îi citești (în silă) ciorna, reții doar titlul absurd: Unde-a dispărut Mandachi? (nu-i rea întrebarea, #șîeu mă întreb câteodată : ))


Am spicuit inepțiile lui din "articol". E boring, vorba tinerilor din generația Emo. Pe cât de plictisitor, pe atât de prost scris, plin de repetiții și mâzgâlit cu contradicții bizare. Jur, pare scris de un om matol. În orice caz, poliția îi făcea dosar penal dacă-i punea fiola în timp ce-l scria. Fiind îndesate frazele cu japca în text, l-am dibuit pe hoțoman că l-a scris în grabă, pe ultima sută de metri, ca să-și ia banii pe articol sau ca să facă-content. Nu pune virgule, diacritice- una da, două ba, etc. Eu îi miros pe potlogarii ăștia superficiali, am nasul format. (pt. că #șîeu sunt superficial, nu de alta : )) Când îți faci tema la școală, înainte să înceapă ora, scrii lăbărțat, nervos, în grabă, ca să acoperi arii cât mai mari din pagină. Furi la cântar. Să pară că ai trudit.


Textul e plin de antagonisme ilogice, își contestă singur afirmațiile, apoi revine cu sofisme eșuate care se vor lecții de înțelepciune pentru posteritate. Mai întâi are o dilemă care-i frământă tâmpla "unde a dispărut Mandachi..." după care două rânduri mai jos devine dezinteresat: "nu mă preocupă personajul, nici opera lui de blogger". (eu nu știam că am devenit blogger, dar de azi modific la profil). O bâjbâie șî el: e interesat de unul care nu-l interesează. O dă pe rațiune, apoi pe emoție. În primă fază, cică i-a plăcut ideea, dar apoi e circ. Încâlceală.


Pentru că i s-a năzărit că am absentat nemotivat din peisaj, face rapid socoteala: "mi se pare că ar trebui să scoată capul, indiferent prin ce locuri a fost în vacanță, indiferent câți câini sau animale a salvat până acum". Ce treabă are sula cu prefectura? Vacanțe, câini, animale, cap... Nu mai înțelegi nimic.


Aflu (cu eforturi mari) și motivul supărării: Cică nuș' care ministru zice că n-ar mai fi bani pentru autostrăzi și pentru asta, eu trebuie să fac greva foamei, nelimitat, în semn de opoziție. Acum vreo două săptămâni (deci n-am dispărut) am dat un interviu pentru Adevărul: "Dacă guvernul PNL nu face autostrăzi este anti-business." Ba mai mult, în toate intervențiile mele am spus că nu mă interesează cine guvernează, să facă autostradă urgent! Trebuia să-i dau share lui nentu nistorescu? Cât despre animale, am salvat/sterilizat/donat într-un singur an, cât n-a făcut-o el în 71 ani (Mulți ani trăiască!). Dar și aici a improvizat textul, n-avea ce scrie.


Cât despre caracterizarea pe care mi-a inventat-o, merită o analiză pe text:


1. "Cocalar". Am recunoscut din prima că sunt ( "Țăran de la Sfântu Ilie cu accent moldovenesc"). Mai trebuia să ne repete Cucornel? Dar de ce "de Dorobanți"? Că nici nu știu unde-i pe hartă în Bucharest. Odată, am fost cu un grup de prieteni într-o cafenea. Mai apoi aveam să aflu (după vreo trei ore) că am servit ceaiul în epicentrul fițelor dă București. Le-am și zis entuziasmat: "du-te bă, chiar eram în Dorobanți?".


2. "Fudul cu Porsche". Nu mai sunt încrezut... apare modelul nou : ((((( Mai poți fi fudul când n-ai modelul cu facelift? : )))))) nistoresCucornel, că să mă ierți, facem așa: îți dau Porșanu' la o faleză ca să-ți treacă de necaz. Vuuum, vuuum, 365 cai, benzină! Dar cu o condiție: să ai grijă de data asta, poate nu mai nenorocești pe viață o tânără (23 ani, fractură de bazin) și un tânăr (34 ani, hemoragie internă) așa cum ai făcut-o nu demult! Tribunalul te-a găsit vinovat "că ai pus în pericol viața" când ai izbit doi nevinovați de pe o motocicletă cu ditamai bolidul tău BMW X5. Sau bemveu' tău nu era de cocalar, dar Porsche e? Da, da, bmw-ul tău cu care i-ai rupt fetei splina. Și din care nu te-ai dat jos 40 minute până când a venit salvarea. Dacă-ți rupeai tu curu' în locul tinerei fete pe care ai distrus-o, oare mai emiteai acum sentințe despre plăcintari, cocalari și autostrăzi?


3. "circarul de Stefan Mandachi care a înfierbîntat publicul #Rezist, plus o parte dintre fraierii de vîrsta a doua".


V-ați prins? Îl plagiază pe Dragnea. E fumată piesa cu circul. Rămâne cum v-am spus: efectiv omul e anti-talent. Știu asta de prin anii 90, când eram copil și stăteam cu familia la bloc. Aveam un singur televizor și ai mei se uitau la emisiuni politice. (De atunci nu mai scăpăm de el) N-avea nici umor, nici știință de carte, nici cultură, nici carismă, nici nimic. Toată casa aștepta să termine cât mai repede întrebarea, plicitisea și irita telespectatorii. Nu poți uita pe cineva care te plictisește cu forța. Dacă ar trebui să rezum ce-mi amintesc despre silosul ăsta, aș zice atât: se rățoia. Nimic mai mult. De vreo 25 ani, nu se mai satură să sfătuiască și să judece??? Nicio milisecundă nu m-am întrebat în 25 ani "Unde a dispărut Nistorescu?" Pt. că omul e nimic mai mult decât un mediocru.


Toți "fraierii" la care se referă, nu i-au făcut lui Mandachi galerie, ci s-au săturat să-și culeagă copiii în saci de pe șosele sau de pe la morgă din cauza clasei politice (PSD, PNL, PDL, & co), care ne-a condamnat să circulăm pe drumurile morții. Mulți nici n-au auzit de Mandachi, dar știu că "unu de la Suceava cu un metru de autostradă" a făcut ceva concret. După capu' lu' Cucornel, cine se alătură ideii lui Mandachi (stai, că nu-i sigur că a fost ideea mea) e un fraer. Mai ales ăștia "de vârsta a doua". O spune unu' de 71 de ani.
4. "De ce a amuţit trompeta lui Stefan Mandachi? Nu mai are Moldova nevoie de autostrăzi? S-au luminat toţi plăcintarii în materie de educaţie financiară?"


Dacă voi înțelegeți construcția logică a celor trei propoziții și legătura dintre ele, eu mai fac doi metri de autostradă!


Și acum, pe bune: chiar eu eram problema în țara asta?


Nu i-ar fi amuțit și lui trompeta atunci când turna oamenii?


Am recunoscut mereu, ce mai la deal la vale: fără jurnaliștii care au amplificat major protestul meu pentru autostrăzi, eram un ilustru anonim. E de natura evidenței că presa m-a transformat substanțial ca personaj. Bine, n-am fost chiar un neica nimeni când am lansat protestul #șîeu (zeci de articole despre businessul meu, o mie de salariați, etc.), dar nici n-am câștigat aurul olimpic pentru România ca să merit vreo statuie. Probabil că s-a mai exagerat, dar de unde dracu să știu că ajung "persoană publică" care tre' să dea raportul când "dispare" în vacanță?


Cred că cei mai mulți jurnaliști m-au propulsat și ajutat, e adevărat, dar nu au făcut-o pe nedrept. Au făcut-o în lumina conștiinței și crezului lor. Cu obiectivitate, nu ca pomană. Oamenii au susținut o cauză și atât. Așa că în numele respectului și recunoștinței pe care o port acestor jurnaliști (oameni) nu-i voi băga în aceeași oală cu turNistorescu, care nu numai că nu-și verifică știrea din trei surse (cum scrie la carte că face un jurnalist cu obraz), dar jignește o întreagă breaslă de oameni, care muncesc și cotizează impozite și pentru el, cetățeanul.


Și un exercițiu de imaginație la final, așa cum v-am obișnuit: imaginați-vă dacă ar fi făcut el, criticul nistoresCucornel, un metru de autostradă în 15 martie 2019? Să fi construit el un metru de autostradă în locul lui Mandachi. Câți "fraieri" de vârsta întâi, a doua, a treia, a patra ar fi fost alături de el? Dădea lumea cu portocale-n el! Sau în cel mai bun caz, schimba canalul. Ba nu, dădea scroll", a scris Ștefan Mandachi pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel