Statutul aleşilor locali, modificat. Decizie a Senatului

Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Plenul Senatului a adoptat, marţi, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în sensul introducerii în sfera faptelor ce constituie abateri disciplinare a încălcării normelor în materia conflictului de interese. 

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, a fost adoptat cu 71 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă" 

"Având în vedere că legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prevede, în art. 19, alin.1, că fapta deputatului sau senatorului de a încălca legislaţia în materia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară, mutatis mutandis, considerăm că aceste dispoziţii ar trebui preluate şi în legea privind Statutul aleşilor locali. Atât deputaţii şi senatorii, cât şi aleşii locali sunt aleşi de popor, exercitând un mandat de reprezentare. Sancţiunea propusă pentru o astfel de abatere disciplinară este diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum şase luni, sancţiune ce va fi aplicată de consiliu, prin hotărâre", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Senatorul USR Florina Presadă a criticat proiectul legislativ, pentru că "slăbeşte criteriile de integritate"

"Această propunere vine şi spune că practic faptele aleşilor locali săvârşite în stare de incompatibilitate sau conflict de interese constituie abatere administrativă şi se sancţionează ca atare. Ceea ce dispare din legea actuală este fraza care spune că, într-adevăr, aceasta poate fi abatere administrativă şi sancţionată ca atare numai dacă fapta nu prezintă elementele constitutive ale unei infracţiuni. Deci iată cum pentru aleşii locali începem să dăm derogări peste derogări de la lege, astfel încât aceştia să nu mai poată fi traşi la răspundere pentru faptele pe care le comit în stare de conflict de interese sau de incompatibilitate", a susţinut Presadă. Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi face parte din categoria legilor organice. 

Vezi şi:Klaus Iohannis, ieșire explozivă. Scrisoare către Valer Dorneanu, președintele CCR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel