Statut Academia suedeză: schimbare după două secole

Academia suedeză
Academia suedeză

Academia suedeză, aflată în centrul unui scandal uriaş, îşi actualizează statutul vechi de două secole.

Academia suedeză, care selectează câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură dar care se confruntă în prezent cu un scandal de abuzuri sexuale, a publicat vineri liniile directoare pentru actualizarea statutului său vechi de 200 de ani, informează vineri dpa.

Orientările urmăresc să contribuie la 'o interpretare modernă a statutului care datează din anul 1786, a spus academia. Un membru ar trebui să 'evite să critice academia sau ceilalţi membri în public, se poate citi în text. Documentul a fost aprobat acum o săptămână şi se înscrie în cadrul eforturilor academiei de a se regrupa după un scandal sexual şi presupuse încălcări ale regulilor referitoare la conflictele de interese, care au ieşit la iveală la începutul acestui an.

Academia nu va acorda Premiul Nobel pentru Literatură în acest an din cauza acestei crize

Patronul Academiei, regele Carl al XVI-lea Gustaf, a fost informat vineri despre noile linii directoare de către purtătorul de cuvânt al academiei, Anders Olsson. Regele a afirmat într-o declaraţie că noile clarificări reprezintă o parte importantă a eforturilor de a restabili încrederea în academie, dar acestea trebuie continuate. Liniile directoare menţionează modul în care membrii pot fi aleşi, de exemplu cu buletine de vot, precum şi cum pot fi excluşi.

O ruptură profundă între cei 18 membri a apărut după o încercare nereuşită de a exclude unul dintre aceştia. Este vorba de poeta Katarina Frostenson, care a omis să informeze faptul că este coproprietar al unui loc de spectacol condus de soţul ei, Jean-Claude Arnault, care a primit finanţare din partea Academiei. Arnault a fost acuzat de 18 femei de abuz sexual, ceea ce el a negat. Un proces împotriva acestuia în două cazuri de viol va avea loc săptămâna viitoare.

Vezi și: Premiul Nobel. Demisii în lanț la Academia Suedeză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel