EXCLUSIV  Statul dă bani românilor din diaspora pentru a se întoarce acasă. Există două condiții

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Statul român oferă o sumă de bani, în două tranșe, românilor care aleg să revină și să se angajeze acasă.

Este vorba despre 2500 de euro. 

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a venit cu detalii despre acest subiect.

„Statul, prin instituțiile sale, face eforturi constante pentru ca oamenii să revină acasă. O primă dovadă că statul român este interesat de soarta românilor din diaspora este chiar faptul că există Departamentul Românilor de Pretutindeni în cadrul Guvernului României. De asemenea, există grupuri de lucru coordonate atât de la nivelul Guvernului României, grupuri de lucru interministeriale, cu reprezentanți ai ministerelor, cât și un grup de lucru coordonat de la Administrația Prezidențială, condus de Sandra Pralong”, a zis Cristian Vasilcoiu în cadrul dezbaterii „Cum acționează autoritățile pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora? O dezbatere despre migrație, o problemă esențială a României (ediția a II-a)” organizată de DC News, DC News TV și Știri Diaspora.

2500 euro, bani livrabili în două tranșe

„Ce facem concret pentru a aduce românii acasă? Ministerul Muncii, prin Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională, are un program finanțat din fonduri europene care prevede că fiecare român, care a locuit cel puțin 36 de luni consecutiv în orice țară europeană și dorește să revină acasă, primește suma de 2500 euro, bani livrabili în două tranșe.

Prima tranșă o primește atunci când vine în România și se angajează, iar a doua tranșă o primește dacă lucrează cel puțin 12 luni în țara noastră. Pe lângă bani, ANOFM oferă și consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, dar și în vederea deschiderii unei afaceri dacă un cetățean român este interesat de acest lucru”, a mai zis Cristian Vasilcoiu.

„În 30 de zile de la revenirea în țară, cetățeanul poate merge la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională și poate depune o cerere în sensul că trebuie să fii interesat că vrei să te angajezi. De asemenea, trebuie să faci dovada că ai locuit 36 de luni, consecutiv, în orice țară europeană”, a adăugat Cristian Vasilcoiu.

Secretarul de stat a amintit și faptul că salariile medicilor au crescut tocmai pentru a încerca să oprească exodul lor.

„Creșterea salariilor a dus la frânarea plecării medicilor în afara țării. La un moment dat, era un exod al medicilor”, a mai spus Cristian Vasilcoiu. 

Vedeți mai multe aici:

VEZI ȘI: Anomalie pe piața imobiliară cu prețurile la apartamente, mai ales pentru românii din diaspora. Chirica: Și atunci... oamenii își fac altfel calculele privind întoarcerea în țară - https://www.dcnews.ro/anomalie-pe-piata-imobiliara-cu-preturile-la-apartamente-mai-ales-pentru-romanii-din-diaspora-chirica-si-atunci-oamenii-isi-fac-altfel-calculele-privind-intoarcerea-in-tara_932311.html

ȘtiriDiaspora.ro a organizat în sistem hibrid a doua ediție a dezbaterii din cadrul proiectului "VEȘTI BUNE DE ACASĂ" în data de 29 septembrie 2023. Evenimentul a fost transmis pe platformele: DC News, DC News TV și Știri Diaspora și pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel