Statul a decontat o operație de 300.000 de euro

Premieră la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi - 1,5 milioane de lei decontate de CJAS pentru o operaţie de şold. Specialiştii din clinicile de ortopedie şi hematologie au marcat în luna septembrie o premieră medicală pe ţară, realizând cu succes o in­ter­venţie chirurgicală la un pa­cient diagnosticat cu hemofi­lie.

Un colectiv de opt medici, coordonat de dr. Paul Sîrbu, medic primar ortoped, a reuşit să repună pe picioare un bărbat de 45 de ani care, din cauza complicaţiilor de la nivelul articulaţiilor, nu se mai putea deplasa. Pentru intervenţia chi­rurgicală realizată, artroplastie totală de şold, ortopedul ieşean a colaborat cu profesorul german Wilhelm Friedl de la Cli­nica de Ortopedie, Traumato­lo­gie şi Chirurgia mâinii din cadrul Spitalului din Aschaf­fenburg.

„Este o operaţie în premieră pentru că pacientul are hibe mari privind coagu­la­rea. El este diagnosticat cu hemofilie în formă severă, deci orice intervenţie mică fără a fi asigurat cu factor de coagulare duce la sângerări vitale. În plus, o astfel de ope­raţie este grea şi pentru un pacient normal", a explicat dr. Paul Sîrbu.

Potrivit specialistului, operaţia a fost pregătită de o echipă de medici - forma­tă din hematolog, anestezist, or­topezi şi kinetoterapeut - timp de trei luni, scrie Ziarul de Iaşi.

„Sigur că în momentul în care nu ai mai făcut aşa ceva te gândeşti şi trebuie să programezi o eventuală ripostă în cazul unei complicaţii. Culmea este că nu s-a întâmplat nimic, pa­cientul a evoluat mai bine de­cât un pacient normal şi recuperarea este perfectă", a mai precizat medicul.

Pe lângă premiera medicală, spitalul a marcat prin intervenţia realizată un moment istoric, întrucât tratamentul complet al pacientului a fost în valoare de peste 330.000 de euro.

Formă severă de hemofilie

După cum a explicat medicul hematolog care s-a ocupat de caz, pacientul are o formă severă de hemofilie, cu nivel de coagulare sub 1%. Pentru ca intervenţia să fie realizată cu succes, pacientul a primit, timp de 14 zile, o medicaţie de substituţie cu factor VII de coagulare.

„Era o interventie chirurgicală extrem de dificilă. Am riscat, pentru că pacientul avea o anchiloză totală la nivelul şoldului stâng şi ar fi fost oarecum neplăcut ca la această vârstă să rămână în­tr-un scaun cu rotile", a explicat dr. Oana Bădulescu, şefa clinicii de hematologie.

Potri­vit medicului, pentru a se obţi­ne o hemostază perfectă în ca­zul pacientului, a fost respectat un protocol foarte dificil, potrivit căruia timp de două săptămâni pacientul a primit o medicaţie specifică.

„Pacien­tul a primit o medicaţie extrem de scumpă, medicaţie de substituţie cu factorul VII de coagulare administrat la intervale foarte scurte de timp. Nu a fost uşor, dar respectând acest protocol am reuşit să facă o hemostaza perfectă. Tratamentul a fost obţinut după ce am făcut un referat la CJAS, care l-a tri­mis la CNAS", a mai punctat dr. Oana Bădulescu.

La finalul săptămâ­nii trecute, după mai bine de două săptămâni de la interven­ţie, pacientul s-a de­clarat mul­ţumit de eforturile medicilor.

„La şapte ani am fost diagnosticat cu hemofilie. În ultimul timp mă mişcam foarte greu, mă durea şoldul. Acum, după operaţie, mă simt mult mai bine şi chiar am reuşit să merg", a spus pacientul.

În evidenţa clinicii de he­matologie de la „Sf. Spiridon" se află aproape 60 de bolnavi hemofilici din toa­tă Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel