Statele Unite şi Taiwanul continuă dialogul economic

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statele Unite şi Taiwanul vor organiza săptămâna viitoare a doua sesiune a unui dialog economic lansat anul trecut.

Acest lucru se întâmplă în faţa presiunii tot mai mare asupra insulei din partea Chinei, potrivit unui anunţ făcut vineri de Departamentul de Stat, informează Reuters, scrie Agerpres. 

Anunţul vine la câteva zile după o întâlnire virtuală între preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping. După întâlnire, preşedintele chinez a avertizat că susţinătorii din SUA ai independenţei Taiwanului "se joacă cu focul".

Departamentul de Stat informează că subsecretarul american pentru creştere economică, energie şi mediu, Jose Fernandez, va conduce luni cel de-al doilea Dialog de parteneriat pentru prosperitate economică SUA-Taiwan.

Cum se va desfășura dialogul



Dialogul se va desfăşura sub auspiciile Institutului American în Taiwan (AIT) şi al Biroului Reprezentantului Economic şi Cultural al Taipei (TECRO) în SUA, care funcţionează ca ambasade ne-oficiale.

"Parteneriatul nostru se bazează pe comerţ şi investiţii bilaterale puternice, pe legături inter-personale şi pe apărarea comună a libertăţii şi a valorilor democratice comune", se arată în comunicat.

Taiwanul speră ca dialogul să conducă în cele din urmă la un acord de liber schimb şi a salutat întâlnirea inaugurală de anul trecut drept un pas înainte în această direcţie.

Administraţia Biden a continuat angajamentul sporit cu Taipeiul iniţiat de administraţia fostului preşedinte Donald Trump, spre mânia Beijingului, care pretinde că Taiwanul îi aparţine.

Discuţii asupra unui Acord-cadru



În luna iulie, cele două părţi au purtat virtual discuţii asupra unui Acord-cadru pentru comerţ şi investiţii, iar Taiwanul şi-a declarat speranţa ca, pe viitor, să poată semna cu partenerul american un acord de liber schimb.

Anul trecut, guvernul taiwanez a ridicat interdicţia privind importul de carne de porc ce conţine aditivul ractopamină, înlăturând o piedică majoră pentru un acord cu Washingtonul, dar urmează să organizeze un referendum pe această temă în luna decembrie.

Taipei este un producător important de semiconductori. Deficitul acestora, care a afectat lanţurile de aprovizionare la nivel global începând din 2020 şi în special pe producătorii de automobile, a determinat Washingtonul să facă presiuni asupra Taiwanului pentru a accelera producţia de cipuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel