Statele Unite, invitate la Curtea Penală Internațională

Preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI, cu sediul la Haga), judecătorul Chile Eboe-Osuji a chemat Statele Unite să susţine Curtea şi să adere la tratatul fondator al acesteia, Statutul de la Roma, transmite AFP.

'Victimele trecute, prezente şi viitoare ale genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război au nevoie de aceasta. Cu deplin simţ al responsabilităţii, îi chem în mod direct pe conducătorii Statelor Unite să aducă acest sprijin CPI', a declarat preşedintele Curţii, într-un comunicat dat publicităţii luni.

Procurorul CPI Fatou Bensouda a anunţat în 2017 că le va cere judecătorilor autorizaţia de a deschide o anchetă privind presupusele crime de război comise în războiul afgan, mai ales de către armata americană.

SUA şi-au pus în martie în aplicare ameninţarea fără precedent împotriva Curţii, anunţând restricţii de viză pentru a încerca să împiedice orice anchetă a acestei jurisdicţii internaţionale - la care SUA nu este membră - împotriva militarilor americani, în special în Afganistan.

Anchetele Curții

Preşedintele CPI s-a aflat vineri la Washington pentru reuniunea anuală a Societăţii americane de drept internaţional (American Society of International Law).

Eboe-Osuji a chemat Statele Unite să 'se alăture celor mai apropiaţi aliaţi şi prieteni la masa Statutului de la Roma', şi să susţină Curtea, 'ale cărei valori şi obiective sunt întru totul compatibile cu cele mai bune instincte ale Americii şi cu valorile sale'.

CPI este reglementată de Statutul de la Roma, tratat intrat în vigoare la 1 iulie 2002 şi ratificat între timp de 123 de state. Procurorul Curţii poate declanşa propriile anchete fără permisiunea judecătorilor, cu condiţia ca acestea să implice cel puţin un stat membru, cum este cazul Afganistanului.

Relaţiile dintre Washington şi CPI au fost întotdeauna tumultoase. SUA au refuzat să adere la CPI şi, mai ales prin acorduri bilaterale cu numeroase ţări, au făcut tot posibilul ca americanii să nu poată fi vizaţi de anchete. Administraţia Donald Trump a împins la extrem sfidarea faţă de CPI.

Vezi și:  Şeful Pentagonului, în Afganistan pentru retragerea trupelor SUA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel