Statele europene vor recunoaște statul palestinian în următoarea lună, afirmă un înalt diplomat UE

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Mai multe state europene ar trebui să recunoască statul palestinian până la sfârșitul lunii mai, potrivit șefului politicii externe a UE. 

Josep Borrell a spus că mai multe state europene ar trebui să recunoască statul palestinian. El a făcut această afirmație în marja unei reuniuni speciale a Forumului Economic Mondial de la Riad, în această după-amiază, la doar câteva ore după ce ministrul de externe al Norvegiei a declarat că "dorim cu adevărat să recunoaștem statul palestinian".

"Putem vedea că prin unirea forțelor putem face acest lucru mai semnificativ", a declarat Espen Barth Eide pentru Reuters, referindu-se la un plan de recunoaștere a statului palestinian, alături de prezentarea la ONU a unui plan de pace susținut de statele arabe.

Luna trecută, Israelul a avertizat țările europene că orice plan de recunoaștere a unui stat palestinian constituie un "premiu pentru terorism" care ar reduce șansele unei rezolvări negociate a conflictului din Gaza. Statele europene vor recunoaște statul palestinian luna viitoare, afirmă un înalt diplomat al UE, susține Sky News.

Hamas trebuie să părăsească Gaza pentru o soluție cu două state, afirmă ministrul de externe britanic

David Cameron a declarat că Hamas trebuie să părăsească Gaza pentru ca o soluție cu două state să devină realitate.

"Hamas nu este în prezent în favoarea unei soluții cu două state", a spus el. 

"Ei sunt în favoarea unei soluții fără Israel", spune ministrul de externe al Regatului Unit.

La Forumul Economic Mondial din Arabia Saudită, el a declarat că obiectivul trebuie să fie un stat pentru poporul palestinian care "să le ofere demnitatea de stat" - dar care să garanteze și securitatea israeliană.

O soluție cu două state este "în mod fundamental" în interesul Israelului, a spus el, dar necesită, de asemenea, o "schimbare de gândire" în rândul palestinienilor cu privire la "natura viitoarei relații cu Israelul". 

El a adăugat că războiul din Gaza nu se va încheia până când nu vor fi eliberați toți ostaticii de acolo, afirmând totodată că acordul de armistițiu propus de Israel include eliberarea a mii de prizonieri palestinieni.

"Sper ca Hamas să accepte acest acord și, sincer, toată presiunea din lume și toți ochii lumii ar trebui să fie asupra lor astăzi, spunând 'acceptați acest acord' ", a spus ministrul de externe David Cameron, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel