Statele arabe reacționează la decizia lui Trump privind statutul Înălțimilor Golan

Eduard Pascu / 26 Martie 2019 / 16:29 Salveaza PDF Comentarii

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan a fost condamnată de aliaţi ai SUA din regiunea Golfului, precum şi de inamicul regional Iran, relatează marţi Reuters.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar şi Kuweit au criticat decizia luată luni de recunoaştere a anexării de către Israel în 1981 a Înălţimilor Golan şi au afirmat că teritoriul ocupat este pământ arab. Riadul şi Abu Dhabi au spus că această decizie este un impediment pentru pace. Iranul a reiterat comentariile, descriind decizia lui Trump ca fiind fără precedent în acest secol şi acuzându-l pe preşedintele american de ''colonialism''.

''Nimeni nu şi-a putut imagina că o persoană din America vine şi dă pământ unei alte ţări de ocupaţie, încălcând legi şi convenţii internaţionale", a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, citat de agenţia de presă IRNA.

Trump, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Washington, a semnat luni un decret de recunoaştere a suveranităţii SUA asupra Înălţimilor Golan. "Aceasta va avea efecte negative semnificative asupra procesului de pace în Orientul Mijlociu şi asupra securităţii şi stabilităţii regiunii", menţionează agenţia de presă saudită SPA, care a descris decretul drept o încălcare clară a Cartei Naţiunilor Unite şi a dreptului internaţional.

Trupe americane găzduite în Golf

 

Statele din regiunea Golfului găzduiesc trupe americane şi au un rol important pentru politica militară a SUA în regiune, notează Reuters.

Qatarul, care a avut disensiuni cu alte state din Golf asupra politicilor sale, s-a alăturat acestora respingând decizia preşedintelui Trump şi a cerut Israelului să pună capăt ocupaţiei sale în Golan şi să se conformeze rezoluţiilor internaţionale.

La rândul său, Libanul a declarat că decizia SUA încalcă dreptul internaţional. "Lumea asistă la o zi neagră", a declarat preşedintele libanez Michel Aoun pe Twitter în timpul unei vizite în Rusia.

Decretul semnat de Trump a oficializat declaraţia sa din 21 martie, când a afirmat că este timpul ca ''Statele Unite să "recunoască pe deplin" suveranitatea israeliană asupra Golanului.

Vezi și: Siria, reacție la decretul semnat de Trump privind Înălțimile Golan: Va izola Statele Unite

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28