Starliner: Boeing se pregătește să trimită oameni în spațiu

foto: Freepik
foto: Freepik

Vor fabrica SpaceX și Boeing nave pentru transportul astronauților americani spre ISS?

Programul Commercial Crew al NASA a fost conceput pentru a furniza un mijloc sigur și eficient de transport pentru astronauții americani spre Stația Spațială Internațională (ISS) prin intermediul parteneriatelor cu companii private.

În centrul acestei inițiative se află SpaceX și Boeing, contractate pentru dezvoltarea de nave spațiale destinate transportului echipajului către și de la ISS. SpaceX a creat celebra navă spațială Crew Dragon, care și-a demonstrat capacitatea prin reușita unui zbor de test cu echipaj către ISS în 2020, stabilind un moment cheie în istoria zborurilor spațiale americane. De atunci, SpaceX a consolidat reputația navei sale spațiale printr-o serie de misiuni reușite. În schimb, Boeing a întâmpinat provocări în timpul testelor pentru aeronava sa CST-100 Starliner, întârzieri care au afectat programul.

Despre ce este misiunea CFT

Cu toate acestea, în urmă cu doi ani, compania a reușit să trimită cu succes o capsulă Starliner la ISS fără echipaj la bord, iar acum se pregătește pentru primul său zbor de test cu echipaj, cunoscut sub numele de misiunea CFT. Lansarea este programată pentru 6 mai, cu astronauții Butch Wilmore și Suni Williams de la NASA la bord.

Misiunea are ca scop evaluarea navei spațiale și capacitatea astronauților de a prelua controlul manual al acesteia, la nevoie. CST-100 Starliner a fost instalat la Complexul de Lansare Spațială 41 de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, unde este echipat și pus pe poziții pentru misiuni viitoare. În cazul în care misiunea curentă va fi un succes, NASA va putea certifica Starliner-ul pentru misiuni regulate de transport al echipajului către Stația Spațială Internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel