Starea de urgență, neconstituțională peste Prut. Maia Sandu poate semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului

Starea de urgență, neconstituțională peste Prut. Maia Sandu poate semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului  /  Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Starea de urgență, neconstituțională peste Prut. Maia Sandu poate semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului / Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Maia Sandu poate dizolva Parlamentul și anunța alegeri anticipate în Republica Moldova. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al Republicii Moldova. În acest sens, președintele Maia Sandu are posibilitatea de a semna decretul privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate.

De menționat că instituirea de către majoritatea PSRM-„Șor” a stării de urgență pentru perioada 1 aprilie - 30 mai a împiedicat șeful statului să semneze decretul de dizolvare a forului suprem ca urmare a hotărârii CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele care justifică dizolvarea. Organizarea scrutinelor electorale în perioada stării de urgență, asediu sau război este interzisă prin lege.

Amintim că deputații Parlamentului Octavian Țîcu (PUN) și Sergiu Litvinenco (PAS) au sesizat Curtea Constituțională privind legalitatea hotărârii Legislativului cu referire la instituirea stării de urgență. Potrivit parlamentarilor, Guvernul demisionar nu avea dreptul să înainteze Parlamentului propunerea privind instituirea stării de urgență, iar deputații nu puteau veni cu propriul proiect de hotărâre, motiv pentru care au fost încălcate mai multe articole ale Constituției Republicii Moldova, notează Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel