Starea de alertă, prelungită. Cum se va putea intra în mall FĂRĂ certificat verde

Acces la mall fără certificat / Foto: Pexels
Acces la mall fără certificat / Foto: Pexels

Mai mult decizii importante au fost luate astăzi, în contextul pandemiei. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a dezbătut joi o propunere care duce la relaxarea uneia dintre restricțiile din centrele comerciale de tip mall. Persoanele fără certificat verde vor putea intra în supermarketurile din interiorul mall-urilor. Condiția pentru această relaxare a măsurilor este ca în respectivele mall-uri să se stabilească culoare dedicate și controlate, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană. De asemenea, în aceste centre ar urma să fie limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane cu acces în respectivul supermarket.

Aceste decizii vin odată cu prelungirea stării de alertă. Iată ce prevede Hotărârea: 

”Art.1 - Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.02.2022.

Art.2 - Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 07.02.2022, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Art.3 - Măsurile propuse în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.”

În anexă, se propune: 

- Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, cu anumite excepții, de la copiii de 5 ani, la reprezentanții cultelor religioase, cu respectarea distanței de 3 metri între persoane, prezentatori TV, persoanele care desfășoară activități fizice intense. Vezi mai mult AICI

Cu privire la accesul la mall fără certificat verde, iată ce modificare este făcută: 

- În centrele și parcurile comerciale, va fi în continuare permis accesul doar persoanelor vaccinate, care au cel puțin 10 zile de finalizarea schemei de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau a unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore. Este permis accesul și pentru cei care au mai puțin de 180 de zile de la momentul în care au ieșit din izolare ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2. Punctul 36 din anexă prevede acest lucru. 

Cine va putea intra în mall fără certificat verde

- Vor putea intra în mall fără certificat verde toți cei care se îndreaptă spre comercianții de produse alimentare doar dacă există culoare dedicate: ”Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinării vânzării pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel