Stare de 'urgenţă naţională' în SUA. Motivul invocat de Trump

Sebastian Florea / 16 mai 2019 / 11:18 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Preşedintele american Donald Trump a declarat stare de 'urgenţă naţională' pentru a proteja reţelele informatice din SUA de 'adversari străini', relatează joi BBC.

Trump a semnat miercuri un ordin executiv care interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicaţii străine despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea naţională. În text nu este menţionat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul chinez al telecomunicaţiilor Huawei, despre ale cărui produse mai multe ţări, în frunte cu SUA, au avertizat că ar putea fi folosite de Beijing pentru 'supraveghere'.

Separat, Departamentul pentru comerţ al SUA a inclus Huawei pe 'lista cu entităţi' care nu au voie să achiziţioneze tehnologie de la firme din SUA fără aprobarea administraţiei. Conform unui comunicat al Casei Albe, ordinul lui Trump vizează să 'apere America de adversari străini care creează şi exploatează în mod activ vulnerabilităţi în infrastructura şi serviciile de informaţii şi comunicaţii'. Totodată, ordinul îi conferă secretarului pentru comerţ (ministru) puterea de a 'interzice tranzacţiile care reprezintă un risc inacceptabil pentru securitatea naţională', potrivit comunicatului.

Reacția Huawei

 

Huawei a reacţionat insistând că activităţile sale nu generează niciun fel de ameninţări şi sunt independente de guvernul chinez. Compania subliniază într-un comunicat difuzat joi că restrângerea accesului Huawei la piaţa SUA 'nu va face Statele Unite mai sigure sau mai puternice', ci 'dimpotrivă, nu va face decât să limiteze SUA la alternativele inferioare şi mai costisitoare, lăsându-le în urmă în ce priveşte extinderea tehnologiei 5G şi afectând într-un final în mod negativ interesele companiilor şi consumatorilor americani'.

Demersurile de miercuri ale administraţiei SUA survin pe fondul escaladării războiului tarifelor vamale dintre Washington şi Beijing şi sunt susceptibile să crească şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări, notează BBC.

Citește și:

SUA: Preşedintele Donald Trump l-a graţiat pe fostul magnat al presei Conrad Black

Donald Trump se va deplasa în iunie la Seul

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.84