Lovitură de stat militară în Turcia. Update: Erdogan nu poate intra în țară. Lupte de stradă

Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să răstoarne guvernul, iar forțele de securitate au fost chemate să facă „ceea ce este necesar”, a anunțat vineri seara premierul Binali Yildirim. Pe de altă parte, generalii susţin că ar fi preluat controlul instituţiilor guvernamentale din întreaga ţară. La Istanbul, Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seara. 

UPDATE 02:14 Statele Unite au avut prima reacție semnificativă, de la declanșarea loviturii militare în Turcia. Barack Obama a cerut sprijinirea guvernului ales al Turciei. Angela Merkel se află la o conferință în Ulan Bator, Mongolia, alături de președintele Uniunii Europene, Donald Tusk. NATO nu a avut nicio reacție, iar cancelariile europene sunt blocate în fața situației din Turcia. Premierul României, de asemenea, este plecat la Ulan Bator.

UPDATE 02:10 Ministrul de Interne Efkan Ala a anunțat telefonic, la postul de televiziune NTV, potrivit AP, că unități ale armatei și Poliția răspund cu forță unor grupări militare care încearcă să ia controlul în unele localități. El a cerut populației să iasă fără frică în stradă, pentru a sprijini forțele de securitate. Ocupați străzile principale, a cerut minsitrul de Interne populației. Puciștii vor fi învinși, orice ar fi, a asigurat ministrul. Un elicopter militar al puciștilor a fost doborât de un avion de vânătoare, ceea ce arată că au loc lupte între unități militare rivale.

UPDATE 02:00 În Istanbul au loc manifestanții de stradă și se trag focuri de armă, pentru împrăștierea mulțimii. Potrivit AP, s-a tras în manifestanții care încercau să treacă unul dintre podurile peste Bosfor, înregistrându-se mai mulți răniți.

UPDATE 01:30 Armata a instaurat starea de asediu în Turcia. Totuși, oamenii ies în stradă așa cum a cerut președintele Erdogan, de la bordul avionului care îl duce spre Germania. Poliția nu intervine, dar încă nu au loc confruntări violente între manifestanți și militari.

UPDATE 01:15 Reacție MAE din România: turiștii români sunt avertizați să nu meargă în Turcia, iar cei care se află deja acolo sunt sfătuiți să nu părăsească hotelul în care sunt cazați și să evite locurile aglomerate.

UPDATE 01:10 Confruntări între Armată și serviciile de informații sunt în desfășurare în Turcia. Atât la aeroportul din Istanbul, cât și în zona Parlamentului din Anjara se aud focuri de armă. Elicoptere miltare ar fi deschis focul asupra sediului principalului serviciu secret, mai multe explozii fiind înregistrate în Ankara. Clădiri ale partidului prezidențial au fost, de asemenea, ocupate de militari.

UPDATE 01:10 Confruntări între Armată și serviciile de informații sunt în desfășurare în Turcia. Elicoptere miltare ar fi deschis focul asupra sediului principalului serviciu secret, mai multe explozii fiind înregistrate în Ankara. Clădiri ale partidului prezidențial au fost, de asemenea, ocupate de militari.

UPDATE 01:01 Marile companii aeriene occidentale au anulat zborurile în Turcia, iar cursele programate la aceste ore au întârzieri. 

UPDATE 00:47 Armata deține controlul spațiului aerian al Turciei și îl împiedică pe Recep Tayip Erdogan, plecat din țară, să revină la Ankara, potrivit agențiilor de presă internaționale. Președintele a cerut poporului să iasă în stradă, făcând un apel la populație să se împotrivească Armatei. Televiziunea se află, însă, sub controlul Armatei, iar comuniocațiile prin internet sunt blocate.

UPDATE 00:40 În Turcia se află în acest moment mii de români în vacanță.

UPDATE 00:35 Stratfor anunță că președintele Erdogan s-ar afla în avion, dar nu poate ateriza pe teritoriul Turciei. Erdogan se afla în vacanță. Apar informații potrivit cărora președintele Turciei ar fi solicitat azil în Germania.

UPDATE 00:30 A fost activată Legea marțială pe teritoriul Turciei. Pe rețeaua Reuters, Erdogan cheamă populația să iasă în stradă. Bancomatele din marile orașe au fost luate cu asalt de populație.

UPDATE 00:15 România TV anunță că militarii americani aflați în Turcia ar fi primit ordin să se comporte ca în cazul unui atentat terorist.

UPDATE 24:00 Potrivit unei agenţii proguvernamentale, şeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de către militarii pucişti. Alte informaţii fac referire la lupte între poliţie şi armată. Pe străzi se aud din ce în ce mai des focuri de armă.

UPDATE 23:55 Premierul a denunţat "o acţiune militară ilegală" şi a declarat că "nu este vorba despre o lovitură de stat". "Turcia nu va permite ncio iniţiativă care să lezeze democraţia", a declarat premierul care a promis că autorii acestei revolte vor plăti "cel mai scump preţ" în urma acestei revolte.

Faz.net relatează că este vorba de o lovitură de stat militară. 

Armata anunță că a preluat controlul din motive democratice, promițând că drepturile omului vor fi respectate și că relațiile internaționale vor rămâne neschimbate. 

Potrivit Constiuției lui Ataturk, armata are dreptul de a interveni pentru a menține 'domnia legii' și protejarea drepturilor omului.

Prim-ministrul Turciei plănuia să schimbe Constituția și să înlăture acest drept forțelor militare.

Armata turcă a mai intervenit în situații similare.

La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții.

UPDATE: Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

UPDATE: Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

UPDATE: Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă.

„Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului.  

UPDATE: Postul de televiziune NTV a transmis imagini cu tancuri aflate la intrarea în aeroportul Ataturk din Istanbul.

Știre inițială:

După atacul din Nisa, o nouă alertă pare să vină din Turcia, mai exact din Ankara, din cauza unui posibil atac terorist. Forțele armate au fost mobilizate. 

Vineri seara, 15 iulie, avioane și elicoptere militare survolau spațiul aerian al capitalei Turciei. Aici au fost auzite focuri de arme, în timp ce în Istanbul, ambele poduri de peste Bosfor au fost închise, relatează Digi 24.ro

Deocamdată nu e clar dacă cele două evenimente au legătură. În orice caz, toți polițiștii au fost chemați la serviciu, potrivit agenției Dogan.

Alerta de securitate intervine după ce în urmă cu două săptămâni aeroportul Ataturk din Istanbul a fost vizat de un atac terorist soldat cu 44 de morți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel