Stai pe scaun toată ziua în fața unui ecran? Exercițiul simplu care îți îmbunătățește sănătatea mintală și fizică

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Oamenii de știință au descoperit o modalitate simplă prin care îți poți îmbunătăți sănătatea mintală și cea fizică atunci când lucrezi 8 ore pe zi în fața unui calculator.

Pentru a reduce efectele nocive ale statului pe scaun, faceți o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră. Aceasta este concluzia cheie a unui nou studiu efectuat de mai mulți cercetători și publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise.

În cadrul cercetării s-au luat 11 adulți sănătoși de vârstă mijlocie care au fost puși să stea pe scaun timp de 8 ore – reprezentând o zi de lucru standard – pe parcursul a cinci zile separate. Într-una dintre acele zile, participanții au stat timp de 8 ore doar cu pauze scurte pentru a merge la toaletă.

În celelalte zile, s-a testat o serie de strategii diferite de a întrerupe cele 8 ore cu mersul ușor. De exemplu, într-o zi, participanții au mers 1 minut la fiecare jumătate de oră, iar într-o altă zi au mers 5 minute la fiecare oră.

Scopul a fost să se găsească cea mai mică cantitate de mers pe jos pe care oamenii o pot face pentru a compensa efectele nocive ale statului pe scaun. S-au măsurat modificări ale nivelului de zahăr din sânge și ale tensiunii arteriale, doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.

Ce au constatat oamenii de știință?

Astfel s-a descoperit că o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge în comparație cu statul pe scaun toată ziua. Plimbările de 5 minute la fiecare jumătate de oră au redus nivelul de zahăr din sânge după masă cu aproape 60%.

Această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul pe scaun toată ziua. În plus, chiar și o plimbare ușoară de 1 minut la fiecare oră a redus tensiunea arterială cu cinci puncte.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, au existat și beneficii pentru sănătatea mintală. În timpul studiului, participanților li s-a cerut să-și evalueze starea mentală folosind un chestionar. S-a descoperit că, în comparație cu perioada în care stăteau pe scaun toată ziua, o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a redus senzația de oboseală, a adus participanții într-o dispoziție mai bună și i-a ajutat să se simtă mai energici.

De asemenea, s-a descoperit că și plimbările o dată pe oră au fost suficiente pentru a stimula starea de spirit și pentru a reduce senzația de oboseală, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel