SRI. Claudiu Manda: Se nasc foarte multe întrebări

Un număr de 65 de protocoale încheiate de SRI cu instituţii ale statului au sosit la Comisia parlamentară de control a activităţii Serviciului, a anunţat marţi preşedintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda.

"Unul dintre lucrurile discutate, şi salutăm corespondenţa cu SRI, am primit protocoalele care sunt în vigoare în acest moment între SRI şi diferite instituţii ale statului. Vorbim de o listă de 65 de protocoale, dintre care 64 sunt în continuare în vigoare.

Cel de-al 65-lea este celebrul protocol încheiat între SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ pe vremea când Parchetul era condus de Laura Codruţa Kovesi. Ne-am uitat peste acestea sumar, rămâne ca în perioada următoare să analizăm inclusiv protocolul deja denunţat dacă s-a încadrat în prevederile legale şi constituţionale pentru că acesta este unul dintre elementele pe care mare parte dintre petenţii pe care i-am avut până acum la audieri fie direct fie prin avocaţi ne-au transmis elemente pe care a trebuit să le luăm în calcul şi în analiză - dacă s-au făcut aceste protocoale cu respectarea constituţiei şi legilor în vigoare", a spus Claudiu Manda.

Potrivit acestuia, parlamentarii comisiei se află într-o situaţie în care din audierile de până acum "se nasc foarte multe întrebări".

"O parte dintre ele, punctuale, au fost adresate SRI, am şi primit răspunsuri la unele dintre ele - unele probabil că sunt în termen - însă, având în vedere volumul de activitate, o să avem un raport de cel puţin jumătate - jumătate în sensul că jumătate din şedinţe vor fi de audiere şi celelalte vor fi de analize în urma audierilor şi de identificat elementele care sunt în atenţia comisiei, de trimis solicitări către SRI pentru a primit răspunsuri. Aşteptăm răspunsurile şi vom avea şi concluzii. (...) Există o corespondenţă între noi şi SRI în care noi am solicitat protocoalele care au fost încheiate din 2007 până în prezent.

Protocoalele sunt încheiate cu instituţii ale statului, sunt cred şi completări, în sensul că o anumită instituţie a statului nu a încheiat doar un protocol, ci mai multe, nu am parcurs toate aceste protocoale. În general se încheie pe baza legislaţiei în vigoare şi prevede modul de comunicare şi comportamentul şi un algoritm de funcţionare între cele două instituţii pe atribuţiile care îi revin uneia sau celelalte şi corespondenţa între acestea. Nu toate protocoalele sunt ilegale, nu toate s-au făcut cu nerespectarea dispoziţiilor legale", a precizat senatorul PSD.

[citeste si]

Un alt subiect dezbătut în şedinţa comisiei s-a referit la eventualele nerespectări ale legii din partea unor ofiţeri din cadrul SRI reclamate de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir. 'Am trecut în revistă această solicitare şi am hotărât ca toate elementele pe care le avem noi ca şi nelămuriri să începem să le transmitem comisiei punctual ca întrebare, inclusiv cu referirile la elementele care ne-au fost aduse în atenţia comisiei şi să aşteptăm răspunsurile de rigoare', a arătat preşedintele Comisiei SRI, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel