SPUTNIK, grupul media rus controlat de Kremlin, intenționează să intre pe piața românească

Letonia îl reține pe editorul Sputnik Lituania pentru spionaj și încălcare a sancțiunilor
Letonia îl reține pe editorul Sputnik Lituania pentru spionaj și încălcare a sancțiunilor

Grupul media rus Sputnik News, controlat de Kremlin, intenţionează să îşi deschidă birouri la Bucureşti şi Chişinău. Sputnik News include o reţea de radio şi site-uri de ştiri în mai multe limbi.

Rusia a anunţat pe 10 noiembrie 2014 lansarea unui nou serviciu multimedia internaţional, Sputnik, finanţat de stat. Obiectivele grupului media vor fi să lupte împotriva "propagandei agresive" a Occidentului şi să ofere o "interpretare alternativă" evenimentelor din lume, după cum relata la momentul respectiv AFP.

Grupul media Sputnik face parte din Rossiya Segodnya, care în 2013 a încorporat agenţia de presă de stat RIA Novosti şi reţeaua de radio Voice of Russia, potrivit relatărilor din presa internaţională.

Programe în 30 de limbi și 34 de țări

Conform theguardian.com, citat de Mediafax, reţeaua de radio Sputnik va opera în 30 de limbi străine din anul 2015, va transmite peste 800 de ore de conţinut pe zi, iar conţinutul va fi produs în 130 de oraşe din 34 de ţări din lume.

Fiecare centru de informaţii al Sputnik va avea între 30 şi 80 de angajaţi, în timp ce o echipă extinsă de 100 de persoane va lucra în biroul din Kiev al grupului media.

"Cea mai mare parte a conţinutului (Sputnik, n.r.) va fi realizat la nivel local, de jurnalişti locali, ţinându-se cont de dezbaterile locale şi de solicitările audienţei locale", spunea, la lansarea Sputnik, Dmitry Kiselyov, directorul general al grupului de media.

Sputnik, parte dintr-o strategie mai amplă a Kremlinului

Potrivit The Guardian, pe fondul unor tensiuni care au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, planurile privind expansiunea Sputnik News reprezintă doar una dintre componentele vizate de Kremlin pentru schimbarea strategiei media internaţionale a Rusiei.

Cotidianul britanic The Guardian mai relatează că Sputnik News va avea centre regionale în capitale majore, precum Beijing, Washington şi Cairo, dar şi birouri în diferite alte oraşe din lume, precum Berlin, Londra, Paris, Kiev, Istanbul, dar şi Bucureşti şi Chişinău.

De altfel, potrivit site-ului oficial al Sputnik News, acest grup multimedia de ştiri are în plan să producă din 2015 conţinut în 30 de limbi, între care se numără şi limba română.

În prezent, Sputnik News are versiuni în opt limbi, între care engleză, abhază, belarusă, germană, spaniolă şi chineză.

UE răspunde cu o televiziune în limba rusă

Planurile Moscovei privind expansiunea media de stat ruse la nivel internaţional au determinat Uniunea Europeană să propună, la rândul său, lansarea unei televiziuni în limba rusă, care să reprezinte o sursă alternativă de informaţii faţă de presa controlată de Kremlin, mai comentează The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel