EXCLUSIV  Spovedania unui preot ateu. Ion Aion: Aceasta este marea pierdere pe care o resimt

După 11 ani de preoție, Ion Aion (pseudonim) ajuns în punctul inevitabil, prea mult amânat, al despărțirii: demisia. Și nu s-a oprit aici: a decis să vorbească. A scris o carte - "Spovedania unui preot ateu", apărută la editura Curtea Veche în care ne face să vedem cu alți ochi credința.

DC News l-a contactat pe Ion Aion pentru a vedea cât câștigă un preot și ce înseamnă preoția astăzi. Până să aflăm ce a scris în carte, vă invităm să vedeți ce ne-a spus.

"Pentru preotul de rând, preoția nu mai este demult o meserie călduță și va fi tot mai mult o jertfă. Sunt și excepții, dar cei mai mulți trăiesc pe muchia unui trai decent. Imaginați-vă doar situația de viață în sine a unui tânăr hirotonit care e zvârlit în vârful muntelui, cu soție cu tot, pentru a se îngriji de câteva băbuțe uitate de lume. Însă, marele câștig al preoției – astea sunt lucruri mai puțin perceptibile din exterior – totodată marea pierdere pe care o resimt eu în aceste momente, după ieșirea din preoție, este legătura cu oamenii", a spus Ion Aion pentru DC News.

"Aș forța o metaforă: ca preot ești și „performer" pe scenă, dar și în mijlocul auditoriului pentru a-i însoți emoțiile vieții. Pentru niște trăiri, marii actori „s-au vândut pe un bilet de câțiva lei", cum spun chiar ei, dar asta i-a îmbogățit în multe alte sensuri. Scena preoției este, însă, viața reală, iar experiența formidabilă! Cât despre câștig, acesta este întâi de toate unul uman", ne-a mai zis Ion Aion.

[citeste si]

Absolvent de teologie și de limbi clasice, profesor de greacă veche încununat cu performanţe didactice de excepţie, doctorand în studii literare și culturale, dar mai ales preot, slujind ani de zile la diferite parohii, Ion Aion - așa cum debutează sub pseudonim - consideră religia depăşită, dar refuză resemnarea şi propune o nouă abordare a ceea ce înseamnă credinţa.

Ion Aion a spus că deși este sfătuit să vorbească despre ce se întâmplă în Biserica Ortodoxă Română, refuză să facă acest lucru pe motiv că "buboiul va exploda în curând, din interior, nu trebuie să fiu eu acela care îl sparge și împroșcă mizerii!".

"Țin să spun de la început: cu riscul de a pierde share-uri pe viitor și reclamă consistentă prin presa noastră, nu am de gând să dezvolt vreun discurs privind BOR (Biserica Ortodoxă Română). Destui colegi preoți mă îndeamnă să spun ce se întâmplă, acum că nu mai sunt „înăuntru" (în speranța că doar așa, prin presiunea societății, s-ar putea corecta gravele derapaje ale celor ce conduc instituția). Sunt convins că buboiul va exploda în curând, din interior, nu trebuie să fiu eu acela care îl sparge și împroșcă mizerii!

Eu mă voi rezuma la atât:

"În orice instituție normală care a răzbit până în sec. XXI, valorile cresc odată cu funcția și tind către vârf. BOR e de-a-ndoaselea, își păstrează valorile jos: preotul tău, care te ține aproape de biserică, și câți alți preoți pe care nu-i cunoști, ei duc pe umeri întreaga instituție! Unii sunt oameni de mare valoare! Și au o contribuție socială importantă (adevărați factori de cultură în satele prin care se nevoiesc și cărăuși pe la spitale pentru băbuțele uitate de rude, iubiți de enoriașii lor și iubindu-și din tot sufletul păstoriții și trăind la limita sărăciei, dar capabili oricând de gesturi filantropice).

Păcat că nu pot rămâne doar SLUJITORI autentici și trebuie compromiși în SLUGOI ai unor „mai-mari"!", a spus Ion Aion.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel