Spionii-șefi ai Marii Britanii, controlați la sânge de Parlament

Sir John Sawer, Sir Iain Lobban și Andrew Parker, directorii serviciilor secrete britanice MI-6, MI-5 și GCHQ vor da explicații în fața legislatorilor din Regatul Unit, în contextul obținerii de puteri sporite a Comisiilor parlamentare care se ocupă de controlul acestor structuri.

[caption id="attachment_386180" align="alignleft" width="620"] Sir John Sawers, Sir Iain Lobban și Andrew Parker
Foto: PA/Handout/Daily Telegraph[/caption]

Membrii comisiilor care supraveghează activitatea serviciilor au acum dreptul să ceară material ”sensibil” și să solicite anumite investigații. Totodată, aceștia se pot deplasa la sediul agențiilor pentru a revizui documente, astfel că șefii structurilor secrete nu vor mai decide în totalitate ce dovezi sunt relevante.

Președintele uneia dintre aceste comisii, sir Malcolm Rifkind, a declarat, potrivit Daily Telegraph ”Argumentele perfecte legitime aduse în trecut pe tema controlului agențiilor de informații au condus la un consens. Supravegherea serviciilor are acum toate puterile necesare, iar această audiere publică este prima din multele ce vor urma”.

Se așteaptă ca directorii serviciilor secrete să lanseze un nou atac la cotidianul liberal The Guardian pentru dezvăluirile făcute de ziar, pe baza documentelor oferite de fostul contractor al CIA, Edward Snowden, despre activitățile de monitorizare ale GCHQ. Aceștia pretind că materialele de presă au vulnerabilizat apărarea națională în fața teroriștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel