Spionaj chinezesc: Huawei a intrat sub lupa Serviciilor Secrete belgiene

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Serviciul de informații din Belgia examinează operațiunile gigantului tehnologic Huawei, pe măsură ce temerile de spionaj chinezesc cresc în jurul sediului UE și NATO de la Bruxelles.

În ultimele luni, Serviciul de Securitate de Stat al Belgiei (VSSE) a solicitat interviuri cu foști angajați ai operațiunii de lobby a companiei din inima cartierului european din Bruxelles.

Colectarea de informații face parte din activitățile oficialilor de securitate pentru a analiza modul în care China poate folosi actori nestatali - inclusiv lobbyiștii biroului Huawei din Bruxelles - pentru a promova interesele statului chinez și ale partidului său comunist în Europa, au spus oamenii, care a cerut anonimatul din cauza sensibilității problemei, potrivit Politico.

Controlul activităților Huawei în UE vine în timp ce agențiile de securitate occidentale trag un semnal de alarmă asupra companiilor cu legături cu China.

Oficialilor britanici, olandezi, belgieni, cehi și nordici – precum și funcționarilor UE – li s-a spus tuturor să nu folosească TikTok pe telefoanele de serviciu din cauza unor preocupări similare cu cele din jurul Huawei, și anume că legislația de securitate chineză obligă firmele chineze de tehnologie să predea datele utilizatorilor.

Citește și: Parlamentul European a decis să interzică aplicaţia TikTok pe telefoanele angajaţilor din motive de securitate

Ofițerii de informații belgieni doresc să stabilească dacă există legături directe între statul chinez și biroul Huawei de la Bruxelles, au spus oamenii. De un interes deosebit, au adăugat ei, sunt reprezentanții Huawei care ar putea fi ocupat anterior posturi în instituții de la Bruxelles cu acces la o rețea de contacte din UE.

Huawei, companie implicată în elaborarea politicilor UE

Birourile de lobby ale UE ale Huawei au fost o putere majoră de lobby în elaborarea politicilor UE în ultimul deceniu. Cele mai recente declarații corporative plasează firma printre primele 30 de companii care cheltuiesc cel mai mult pentru lobby-ul UE la Bruxelles, cu o valoare maximă declarată de 2,25 milioane EUR pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel