Spion rus otrăvit. Marea Britanie, reacție. Incident diplomatic

Guvernul britanic a avertizat marţi că va răspunde 'într-un mod adecvat şi robust' dacă vor exista dovezi clare că un stat este implicat în presupusa otrăvire misterioasă a unui fost agent rus, care a spionat în favoarea Marii Britanii, şi a fiicei sale, ambii spitalizaţi în prezent stare critică, relatează AFP şi Reuters.

'Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust', a declarat ministrul de externe Boris Johnson în faţa parlamentului britanic.

Boris Johnson a confirmat identitatea celor două persoane atacate cu o substanţă necunoscută la Salisbury (sudul Angliei) şi găsite în stare de inconştienţă pe o bancă într-un centru comercial din Salisbury. Acestea sunt fostul colonel GRU, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, de 33 de ani.

'Spun guvernelor din lumea întreagă că nicio tentativă de a lua o viaţă nevinovată pe teritoriul Marii Britanii nu va rămâne nesancţionată sau nepedepsită', a avertizat şeful Foreign Office, făcând aluzie la Rusia, deja menţionată în mod repetat în trecut ca o ameninţare de autorităţile politice şi militare britanice.

Boris Johnson a afirmat că incidentul din Salisbury este 'îngrijorător' şi aduce aminte de moartea lui Aleksandr Litvinenko în 2006.

[citeste si]

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu are 'nicio informaţie'. 'Nimeni nu a cerut încă Moscovei să participe la anchetă', a spus el, subliniind că 'Moscova este întotdeauna dispusă să coopereze'.

Anchetatorii din Salisbury încearcă în prezent să stabilească originea şi natura acestei 'substanţe toxice', ale căror victime au fost Serghei Skripal şi fiica sa. Aceştia din urmă se află în stare critică, la terapie intensivă, potrivit poliţiei din comitatul Wiltshire.

Serghei Skripal a ajuns în Marea Britanie după un "schimb de spioni" cu Rusia, în 2010.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel