Spiegel: Ministrul Apărării din Germania, favorit să preia șefia NATO

de maiziere dece
de maiziere dece

Ministrul Apărării din Germania, Thomas de Maiziére, are prima șansă să devină următorul secretar general al NATO, deși la Berlin trece printr-o perioadă politică dificilă, potrivit surselor săptămânalului Der Spiegel.

Presa internațională lansează un nou nume de eventual șef al NATO, cu un an înainte ca danezul Anders Fogh Rasmussen să-și termine mandatul, în vara lui 2014. Jurnaliștii germani vorbesc acum despre un om apropiat al Angelei Merkel, membru al Uniunii Creștin Democrate, care după alegerile parlamentare din 22 septembrie ar putea să-și depună candidatura pentru postul de la Bruxelles.

În plan intern, ministrul Apărării este criticat după ce a abandonat un contract pentru drone de supraveghere, risipind în acest fel 500 de milioane de euro din bani publici. De asemenea, probleme de ordin financiar și calitativ au apărut și în eforturile ministrului de a procura avioane Eurofighter, un program care scoate de la bugetul statului sume de ordinul miliardelor de euro.

Presa din țările membre ale Alianței Nord Atlantice au lansat fiecare nume ce ar putea prelua conducerea NATO de la Rasmussen, dar se pare că germanul are cele mai bune șanse, notează Spiegel. În fiecare caz în parte, ziariștii țărilor respective nu au cerut drept la replică politicienilor considerați a avea primele șanse și nimeni nu a acuzat o informație pe surse ca fiind dată publicității prematur. În acest sens amintim că presa daneză și analiștii politici ai regatului au vehiculat viitoarea numire a lui Rasmussen la șefia NATO cu doi ani înainte de numirea lui în funcție, perioadă în care fostul premier a negat constant informația.

Pretendenții la funcția de secretar general al NATO

La Varșovia se vorbește despre posibila candidatură a fostului ministru al Apărării și actual ministru de Externe, Radoslaw Sikorski, opțiune de care SUA nu sunt prea încântate. Fostul ministrul de Externe al Italiei, Franco Frattini, cotat și el cu șanse bune, este dezavantajat de apropierea de Silvio Berlusconi, fostul premier controversat, condamnat recent la închisoare pentru relații sexuale cu o minoră.

Un alt posibil candidat este ministrul Apărării din Belgia, Pieter de Cream, care însă are slabe șanse să reziste într-o competiție directă cu reprezentantul Germaniei, a doua țară ca importanță dintre membrele fondatoare ale NATO.

Potrivit unor surse diplomatice, citate de site-ul DeCe News într-un material din 21 aprilie, numele președintelui României, Traian Băsescu, este vehiculat în cancelariile occidentale drept un pretendent puternic la funcția de secretar-general al NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel