Speranțe uriașe pentru cei cu credite în franci elvețieni

Clienții care au contractate credite în franci elvețieni au primit o veste bună din partea Curții Europene de Justiție. Instanța a dat câştig de cauză unor cetăţeni maghiari care s-au plâns că nu au fost informaţi despre costurile creditului în franci elveţieni şi au cerut să plătească creditul la cursul la care l-au contractat.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că o instanţă naţională poate declara drept clauză abuzivă paragraful care prevede că plata ratelor se face la cursul actual şi nu cel de la data semnării contractului. Astfel că, un credit contractat în urmă cu şase ani la un curs de 2,1 lei poate fi plătit la cotația respectivă, nu la cea de 3,6 lei, cât este în prezent francul elveţian, scrie antena3.ro.

Curtea Europeană mai arată că, în cazul în care constată o astfel de clauză abuzivă, banca nu are voie să anuleze contractul în ansamblul său, ci doar clauza de denominare, întrucât altfel consumatorul ar fi grav prejudiciat. Banca ar putea însă să contracareze o astfel de plângere prin obligarea clientului să plătească dobânda pentru tot creditul, la cursul actual.

Decizia Curţii Europene este obligatorie pentru instanţele statelor membre.

În România, sunt peste 100.000 de clienţi ai băncilor care s-au împrumutat în franci elveţieni.

Vezi și: Bănci din România, inclusiv BNR, date în judecată. Vezi de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel