Specii ameninţate: Interzicerea vânzării de elefanţi grădinilor zoologice, "o victorie istorică"

Conferinţa CITES a ONU privind speciile ameninţate cu extincţia a făcut duminică un pas important spre interzicerea vânzării de elefanţi sălbatici grădinilor zoologice, "o victorie istorică" salutată de ecologişti, relatează AFP.

O amplă majoritate a ţărilor a decis să limiteze strict vânzarea de elefanţi sălbatici din Africa şi prezervarea în mediul lor natural. Este prin urmare interzisă capturarea pentru instalaţii de menţinerea lor în captivitate (parcuri zoologice şi de divertisment), o practică considerată o dovadă de "cruzime" de apărătorii drepturilor animalelor. 

Propunerea, care a întrunit 46 de voturi pentru, 18 împotrivă şi 19 abţineri şi a reunit majoritatea de două treimi într-una dintre cele două comisii, a fost adoptată. Urmează totuşi să fie aprobată în sesiune plenară la 28 august la închiderea Conferinţei CITES a ONU privind speciile ameninţate cu extincţia, care se desfăşoară la Geneva.

Vânzarea de elefanţi proveniţi din Africa de Vest, Centru şi Est, care figurează de mult timp printre speciile protejate, era deja interzisă, spre deosebire de cei din Africa australă, mai puţin ameninţaţi.

Zimbabwe a capturat astfel şi a vândut peste 100 de pui de elefanţi grădinilor zoologice din China, potrivit asociaţiei de protecţie a animalelor Humane Society International (HSI).

Acest vot este primul din cadrul Conferinţei CITES a ONU privind speciile ameninţate cu extincţia, care se desfăşoară în perioada 17 - 28 august, la Geneva.

Mii de delegaţi - responsabili politici şi experţi în conservare - veniţi din peste 180 de ţări dezbat cele 56 de propuneri, menite să modifice gradul de protecţie acordat animalelor şi plantelor sălbatice. 

Înfiinţată în urmă cu peste 40 de ani, CITES stabileşte regulile comerţului internaţional cu peste 35.000 de specii de faună şi floră sălbatice şi dispune de un mecanism ce permite impunerea de sancţiuni ţărilor care nu respectă aceste reguli. 

Conferinţa are loc după publicarea unui raport al ONU în luna mai, anunţând că un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel