Spania va primi 4.000 de afgani care au colaborat cu trupele americane

Pexels
Pexels

Spania va găzdui în contextul actualei crize a migranților până la 4.000 de afgani care au colaborat cu trupele americane. 

Spania va găzdui temporar până la 4.000 de afgani care au lucrat pentru SUA în două baze militare utilizate de armata americană în sudul ţării, a declarat luni o sursă guvernamentală pentru Reuters, citat de Agerpres. Potrivit unui acord semnat luni între Madrid şi Washington, afganii vor putea sta în Spania până la două săptămâni, a precizat sursa citată.

Acordul anunţat prima dată de ziarul spaniol El Pais urmează înţelegerii la care au ajuns în weekend preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez privind găzduirea afganilor în bazele aeriene de la Rota (Cadiz) şi Moron de la Frontera (Sevilla).

Separat, un avion care transporta 260 de refugiaţi afgani şi familiile lor a ajuns luni în hub-ul UE din baza militară de la Torrejon de Ardoz, din afara Madridului. Baza de la Madrid este folosită pentru a găzdui refugiaţi afgani care au lucrat cu Uniunea Europeană şi familiile lor, refugiaţi care vor fi relocaţi în alte ţări UE. Peste 800 de refugiaţi afgani au aterizat până acum în Spania de săptămâna trecută.

Europa, controale la granițe

Bogdan Chirieac a comentat în direct la România TV despre valul de migranți afgani ce se va îndrepta spre Europa. Întrebat de Lili Ruse dacă o să fie România punctul terminus al refugiaților din Afganistan, analistul politic a răspuns: 

”Nu. Slavă Domnului! Nu suntem în spațiul Schengen, nu am fost în pericol nici la precedentul val de migranți, vor să meargă în Germania. Vor ajunge așa cum au ajuns și ceilalți. Am văzut că au luat-o prin Serbia, în general, au încercat să pătrundă în Ungaria, din Ungaria e spațiu Schengen și unde ajunge aia este, te poți duce până în Portugalia fără control. Probabil că statele europene vor introduce controale la frontiere, chiar dacă sunt membre în spațiul Schengen. Apoi, dacă migranții vin prin Ucraina, mai degrabă se strecoară prin Slovacia și de acolo iar prin spațiul Schengen. Eu personal nu sunt foarte îngrijorat. Îngrijorarea nu este pentru oamenii aceștia care fug din calea năpastei ci să nu fie printre ei, că până la urmă nu au avut capacitate să discearnă nici la precedentul val de migranți, să nu fie printre ei teroriști, talibani disimulați în refugiați și care la un moment dat să îți provoace mari necazuri. Au fost numeroase atentate în Europa, atunci când a fost valul de migranți sirieni”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel