Spania va grația 9 separatiști catalani care au făcut referendumul ilegal pentru independență din 2017

Spania va grația 9 separatiști catalani care au făcut referendumul ilegal pentru independență din 2017  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Spania va grația 9 separatiști catalani care au făcut referendumul ilegal pentru independență din 2017 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Premierul spaniol Pedro Sanchez a confirmat planurile controversate de a grația nouă separatiști catalani care au fost închiși pentru rolul lor în referendumul ilegal de independență din 2017.

Liderul socialist de la Madrid, Pedro Sanchez, a făcut anunțul eliberării a nouă lideri separatiști în timpul unui discurs în capitala Cataluniei, Barcelona, ​​luni dimineață.

„Mâine, ghidat de acest spirit constituțional de iertare, voi propune Cabinetului să aprobe grațierea”, a spus Sanchez.

Discursul său a fost întrerupt pentru scurt timp de un tânăr pro-separatist, în timp ce alți zeci de protestatari au stat afară. Unii au spus că grațierile nu sunt suficiente și au cerut amnistia. Guvernul susținuse anul trecut că legile privind sediția, care au dus la încarcerarea celor nouă pentru o perioadă de până la 13 ani, erau excesiv de dure. Măsura de a-i scuti pe separatiști de pedeapsă a stârnit o reacție de tip mixt în Spania. Un sondaj recent precizează că peste 60% dintre spanioli s-au opus planului și săptămâna trecută, mii de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva grațierilor.

Majoritatea catalanilor aplaudă grațierea

Confederația spaniolă a organizațiilor de afaceri (CEOE), liderul comunității de afaceri din Spania, a spus, de asemenea, că este în favoarea grațierii persoanelor care au avut un rol în referendumul ilegal.

Duminica trecută, conservatorul Isabel Díaz Ayuso, președintele regional al Madridului, a sugerat că regele Felipe ar putea fi pus într-o situație dificilă, deoarece, conform Constituției spaniole, el ar trebui să semneze măsurile.

Ce se întâmplă cu Charles Puidgemont

Totuși, grațierile lasă nerezolvată problema lui Carles Puigdemont, fostul președinte catalan aflat în prezent în exil autoimpus și care se confruntă cu acuzații pentru rolul său în referendumul de independență.

Noul președinte pro-separatist catalan, Pere Aragones, îl va întâlni pe Sanchez luna aceasta, pentru a discuta despre ceea ce este considerat cea mai mare criză politică a Spaniei din ultimele decenii. Unii analiști cred că grațierile sunt o chestiune de oportunitate politică, având în vedere dependența lui Sanchez de sprijinul naționaliștilor catalani moderați pentru guvernul său minoritar, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel