Spania: Separatiştii catalani încarceraţi aleşi în parlament vor putea ieşi din închisoare pentru a depune jurământul

Tribunalul Suprem spaniol i-a autorizat marţi pe cei cinci separatişti catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv să participe la sesiunea inaugurală de pe 21 mai a legislativului, transmite AFP.

Cei cinci sunt judecaţi la Madrid din 12 februarie pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017. Tribunalul Suprem 'autorizează ieşirea lor din închisoare pe 21 mai pentru a asista la adunările constitutive ale Congresului Deputaţilor şi Senatului', arată comunicatul instanţei, care evocă 'necesitatea de a nu compromite dreptul de participare' la viaţa politică.

Cei patru deputaţi aleşi - Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull şi Jordi Sanchez -, precum şi senatorul ales Raul Romeva vor putea, aşadar, să iasă din închisoare pentru a merge să depună jurământul pe 21 mai. Imediat după încheierea şedinţei, ei vor fi obligaţi 'să revină, fără întârziere, în penitenciar', mai precizează comunicatul Tribunalului Suprem.

Acesta a respins, în schimb, 'cererea de punere în libertate' a celor cinci depusă de avocaţii lor. Detenţia preventivă 'nu implică o atingere adusă drepturilor lor' la libertatea de opinie şi de exprimare, iar în procesul aflat în derulare 'nu este incriminată nicio ideologie', argumentează instanţa supremă. Printre cei cinci secesionişti se numără fostul vicepreşedinte catalan, Oriol Junqueras, principalul inculpat la proces, aflat în închisoare de 18 luni şi împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de detenţie. Junqueras a fost ales deputat din poziţia de lider al Stângii Republicane din Catalonia (ERC) şi este cap de listă al acestei formaţiuni şi pentru alegerile europarlamentare de pe 26 mai.

Raul Romeva, fost responsabil regional pentru afaceri externe, a fost ales senator al aceluiaşi partid. Alţi trei separatişti încarceraţi au fost aleşi deputaţi în parlamentul de la Madrid: Jordi Sanchez, Jordi Turull şi Josep Rull, membri ai unui alt mare partid pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia, al fostului preşedinte catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia în octombrie 2017, la scurt timp după eşecul tentativei de secesiune. La recentul scrutin legislativ, partidele separatiste catalane au câştigat teren, obţinând 22 de locuri din cele 350 ale Congresului Deputaţilor, şi ar putea juca un rol în negocierile vizând constituirea viitoarei majorităţi parlamentare, după ce socialiştii conduşi de Pedro Sanchez s-au plasat pe primul loc în alegeri, dar fără a obţine o majoritate absolută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel