Spania: Liderul separatist catalan, Carles Puigdemont, arestat în Italia

Europarlamentarul separatist şi fost lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei din acelaşi an, a fost arestat joi în Italia, a anunţat avocatul său, citat de AFP.

'Președintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca deputat european', a afirmat avocatul său, Gonzalo Boye, pe Twitter, explicând că arestarea sa a avut loc pe baza unui mandat european de arestare din 14 octombrie 2019. Liderul catalan a fost arestat la Alghero, a confirmat pe Twitter șeful său de cabinet, Josep Lluis Alay.

'La sosirea pe aeroportul din Alghero, a fost arestat de polițiști la frontiera italiană. Mâine (vineri), președintele va fi prezentat judecătorilor Curții de Apel din Sassari, care este competentă să decidă eliberarea sau extrădarea acestuia ', a indicat Alay.

Puigdemont s-a dus în Sardinia pentru a participa la un festival de cultură populară catalană cunoscut sub numele de Conferința Adifolk.

La 9 martie, Parlamentul European ia ridicat imunitatea parlamentară a lui Carles Puigdemont și altor doi europarlamentari separați, măsură care a fost confirmată la 30 iulie de Curtea de Justiție a UE. Exilat în Belgia de la tentativă de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiția spaniolă, Carles Puigdemont nu a beneficiat de grație acordată la sfârșitul lui iunie celor mai multe separate închiși în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez dorește în continuare ca el să fie fie judecat în Spania.

Spania l-a acuzat pe liderul separatist catalan că a ajutat la organizarea unui referendum de independență din 2017 considerat ilegal de către instanțele spaniole.

Carles Puigdemont este urmărit penal pentru 'răzvrătire' și este acuzat de 'deturnare de fonduri publice', reamintește AFP preluat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel