Spania: 'Creierul' atentatelor din Catalonia din 2017, în libertate

terorist
terorist

Bărbatul care a planificat atentatele din 17 august 2017 din Catalonia, în nord-estul Spaniei, soldate cu 16 morţi şi 120 de răniţi, circulă liber prin Europa, a afirmat joi ziarul spaniol El Periodico, relatează AFP.

'Teroristul este localizat, el schimbă cu regularitate ţările şi continuă să contacteze alte grupuri radicale', scrie cotidianul catalan, citând surse apropiate anchetei asupra atentatelor de la Barcelona şi Cambrils (Catalonia) din 17 august 2017, revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic.

Pentru o lungă perioadă de timp, un imam marocan de 43 de ani, Abdelbaki Es Satty, a fost prezentat ca fiind 'creierul' atacurilor, care a preluat conducerea unui grup de tineri radicalizaţi în micul oraş catalan Ripoll.

Acum, 'forţele de securitate consideră că imamul a acţionat drept om de legătură cu autorul intelectual al atacurilor, care se afla atunci 'într-un oraş din centrul Europei' ', scrie ziarul catalan. Cu toate acestea, sursele citate, nu au indicat 'naţionalitatea sau vârsta 'creierului' atacurilor, nici nu au dezvăluit dacă acesta a locuit vreodată în Spania'.

Cine sunt autorii atacurilor

Imamul a murit într-o explozie accidentală, cu o zi înainte de atentate, într-o casă situată la 200 de kilometri de Barcelona, unde membrii grupării produceau bombe. Cei şase autori ai atacurilor sunt copii de imigranţi marocani, cu vârste între 17 şi 24 de ani, toţi fiind ucişi de poliţie. Pe 17 august, un individ care conducea o camionetă a intrat în mulţime pe cel mai aglomerat bulevard turistic din Barcelona, omorând 14 persoane, apoi a ucis un şofer de la care a furat o maşină pentru a scăpa. Câteva ore mai târziu, cinci complici au intrat cu maşina în mulţime în staţiunea Cambrils, omorând o persoană. În februarie, un bărbat arestat în Franţa pentru legăturile sale cu membrii celulei a fost inculpat şi încarcerat la Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel