Spania: Catalanul Josep Borrell, viitorul şef al diplomaţiei UE, denunţă 'atitudinea totalitară' a separatiştilor catalani

Ministrul spaniol de externe şi viitor şef al diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat marţi 'atitudinea totalitară' a separatiştilor catalani, în opinia cărora 'catalanii sunt cei care le urmează ideile', potrivit AFP.

'Esenţa problemei este că separatiştii ignoră 'catalanitatea' celor care nu sunt separatişti', a declarat presei internaţionale Josep Borrell, el însuşi catalan, la o zi după condamnarea a nouă lideri separatişti, ceea ce a dus la manifestaţii şi încăierări la Barcelona.

'Când excludeţi o parte a populaţiei deoarece nu vă împărtăşeşte ideile şi consideraţi că cei care aparţin poporului sunt cei care gândesc ca voi, aceasta este o atitudine totalitară', a adăugat el.

'Şi eu sunt catalan şi nu gândesc ca voi', a afirmat Josep Borrell, adresându-se separatiştilor.

Autorităţile regionale catalane, care sunt controlate de către separatişti, 'consideră că catalanii sunt cei care le urmează ideile (...), (dar) ele nu pot face asta, nu pot vorbi în numele tuturor catalanilor', a mai spus ministrul de externe spaniol în exerciţiu vorbind în limba engleză de această dată.

Potrivit unui sondaj publicat în iulie de către guvernul regional separatist, 44% dintre locuitorii regiunii sunt favorabili independenţei şi 48,3% se opun.

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat luni nouă separatişti catalani - în cea mai mare parte foşti membri ai guvernului regional al ex-liderului Carles Puigdemont - la pedepse mergând de la 9 la 13 ani de închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Candidatura lui Josep Borell a fost aprobată de către Parlamentul European la 8 octombrie pentru funcţia de Înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel