Spania: Fostul număr 2 din Podemos candidează la parlamentare cu un nou partid

Fostul număr doi al Podemos, Inigo Errejon, şi-a anunţat miercuri la Madrid candidatura la alegerile legislative de la 10 noiembrie împotriva fostului său 'prieten' Pablo Iglesias, liderul partidului spaniol al stângii radicale, relatează AFP.

Candidatura sa ar urma să conducă la o dispersie a voturilor la stânga. Pentru Berta Barbet, cercetătoare în ştiinţe politice la Universitatea Autonomă din Barcelona, 'pare evident că Podemos va fi prima victimă' a concurenţei din partea lui Errejon. 'Sunt pregătit să preiau conducerea unei liste care să garanteze un guvern progresist', a declarat Errejon, doctor în ştiinţe politice de 35 de ani cu înfăţişare de adolescent, a cărui listă se va numi Mas Pais.

Mult timp inseparabili, Errejon şi Iglesias, fondatori ai partidului născut în 2014 pe fondul revoltei împotriva politicii de austeritate şi corupţiei, erau certaţi de câtăva vreme înainte de a rupe relaţiile în ianuarie. Desemnat cap de listă al Podemos pentru regiunea Madrid la alegerile regionale din mai, Errejon a făcut sciziune pentru a forma o listă comună cu popularul primar al Madridului, Manuela Carmena.

Cu această candidatură a lui Errejon la alegerile legislative în concurenţă cu Podemos, divorţul s-a consumat integral. 'Inigo şi cu mine am fost prieteni, nu mai suntem', a declarat lapidar marţi Igelsias, lider din 2014 al partidului, dar contestat de mai multe cadre. Errejon şi Iglesias, şi el doctor în ştiinţe politice, s-au cunoscut la Universitatea Complutense din Madrid în 2003. Iglesias a făcut din Errejon preşedintele grupului parlamentar al Podemos din Camera Deputaţilor, în 2016, dar relaţia dintre cei doi s-a tensionat până la înfruntarea pentru preluarea conducerii partidului, cu prilejul unui congres al Podemos, în 2017. Errejon a pierdut şi Iglesias a ales-o ca număr doi pe partenera sa de viaţă, Irene Montero.

Lansându-se pentru alegerile din noiembrie, Errejon caută să ocupe un loc la stânga între Podemos şi Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez. Spania se întoarce la urne la 10 noiembrie, pentru a patra oară în patru ani, deoarece Pedro Sanchez nu a reuşit să obţină sprijin suficient pentru a fi confirmat din nou în funcţie de parlament. El a eşuat în încheierea unui acord cu Podemos considerând inacceptabile cerinţe acestuia. Errejon a promis că va pune eventualii deputaţi aleşi pe lista sa în serviciul unui guvern de stânga, mai scrie AFP, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel