Spania: După 19 ani, un fost lider al ETA, condamnat la 33 de ani de închisoare pentru asasinat

Un fost lider militar al ETA, ''Txapote'', a fost condamnat marţi la 33 de ani de închisoare de un tribunal spaniol, împreună cu alţi trei foşti membri ai organizaţiei basce în prezent dizolvate, pentru asasinarea în 2000 a unui funcţionar, relatează AFP. Javier Garcia Gaztelu, cunoscut sub numele de 'Txapote', fost comandant militar al ETA, a fost condamnat de mai multe ori în Spania pentru omor.

În vârstă de 53 de ani, el a fost arestat în 2001 în sud-vestul Franţei, la Anglet, şi predat în 2007 de Franţa autorităţilor din Spania. De această dată, Txapote a fost condamnat de Audienţa naţională, o înaltă instanţă responsabilă pentru cazuri de terorism, pentru uciderea în urmă cu 19 ani a unui oficial al Administraţiei penitenciare în explozia unei bombe plasate sub maşina acestuia, la Vitoria, în Ţara Bascilor (nord-estul Spaniei). Potrivit comunicatului Audienţei naţionale, Txapote - care se afla atunci în Franţa - le ordonase celorlalţi trei acuzaţi - Jose Ignacio Gurirdi Lasa, Asier Arzalluz Goni şi Aitor Aguirrebarrena Beldarrain - să comită atentatul terorist' împotriva acestui funcţionar.

Magistraţii Audienţei naţionale i-au condamnat, de asemenea, pe cei patru bărbaţi la plata unei despăgubiri de 305.000 de euro văduvei victimei şi la plata aceleiaşi sume fiicei acesteia. La 16 noiembrie 2011, Txapote a fost condamnat la 60 de ani de închisoare pentru asasinarea în 2001 a unui consilier de dreapta din oraşul Leitza (Navarra), José Javier Mugica. La 7 noiembrie 2011, el a fost de asemenea condamnat la 105 ani de închisoare pentru asasinarea în 2000 a unui lider socialist, Fernando Buesa, şi a gărzii de corp a acestuia.

Şi în 2006, Txapote a fost condamnat de mai multe ori, în special la 50 de ani pentru răpirea şi asasinarea, în 1997, a unui consilier municipal al Partidului Popular, Miguel Angel Blanco, caz care a provocat o indignare enormă. Organizaţia Euskadi Ta Askatasuna (Ţara Bascilor şi Libertate în limba bască) - mai cunoscută prin acronimul său ETA - a decretat încetarea focului în 2011, după care şi-a anunţat dezarmarea totală în 2017 şi dizolvarea structurilor anul trecut. În total, 853 de morţi au fost atribuiţi acţiunilor ETA în decursul a patru decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel