Spania: Catalonia, în centrul dezbaterii dintre liderii partidelor înaintea scrutinului legislativ de duminică

Sub presiunea dreptei, şeful guvernului socialist la final de mandat Pedro Sanchez şi-a înăsprit luni seară discursul privind Catalonia, temă centrală a dezbaterii între principalii candidaţi în scrutinul de duminică din Spania, relatează AFP.

Pedro Sanchez a propus în special o reformă a Codului Penal 'pentru a interzice o dată pentru totdeauna referendumurile ilegale în Catalonia' precum cel din 2017 şi a făcut apel la încetarea 'utilizării sectare' a televiziunii publice catalane de către guvernul regional separatist. Criza din Catalonia, unde condamnarea la jumătatea lui octombrie a liderilor separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017 a dus la numeroase manifestaţii din care unele au degenerat în violenţe, a fost unul dintre subiectele majore ale acestei dezbateri.

Liderul socialist Pedro Sanchez s-a aflat din nou sub presiunea dreptei, care militează pentru măsuri excepţionale. Liderul Partidului Popular (PP), Pablo Casado, a cerut ca statul spaniol să preia securitatea în regiune, asigurată de guvernul catalan, în timp ce liderul liberalilor de la Ciudadanos, Albert Rivera, s-a pronunţat în favoarea suspendării autonomiei Cataloniei şi a destituirii liderului executivului regional Quim Torra.

Mai dur, liderul partidului de extremă dreaptă Vox, Santiago Abascal, a cerut ca Quim Torra 'să fie arestat, încătuşat şi pus la dispoziţia justiţiei', denunţând 'o lovitură de stat permanentă' a separatiştilor. Încercând să preia iniţiativa asupra unui subiect care ar putea favoriza dreapta, Pedro Sanchez a acuzat la rândul său PP, la putere în 2017, că l-a lăsat să fugă în Belgia pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont.

Criticat de dreapta, Sanchez a fost vizat şi de liderul stângii radicale Podemos, Pablo Iglesias, care l-a acuzat că are în Catalonia 'o scuză perfectă pentru a ajunge la un acord' cu PP pentru a rămâne la putere. Spania se întoarce duminică la urne pentru a patra oară în patru ani, un scrutin care nu pare să fie în măsură să pună capăt instabilităţii politice, comentează AFP. Dat ca favorit de sondaje, Sanchez ar urma totuşi să piardă teren în raport cu cele 123 de locuri din 350 obţinute la ultimele alegeri din aprilie şi să rămână departe de majoritatea absolută de 176 de locuri, chiar şi cu sprijinul restului stângii. La dreapta, PP, Ciudadanos şi Vox, care ar putea deveni a treia forţă politică a ţării potrivit sondajelor, nu ar urma să reuşească nici ele să obţină majoritatea dacă se coalizează, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel