Greenwashing, înșelătoria companiilor care se promovează ca ”verzi”. Raid la Deutsche Bank, cel mai mare creditor al Germaniei

Deutsche Bank
Deutsche Bank

Poliția din Germania a percheziționat birourile Deutsche Bank din Frankfurt, ca parte a unei investigații privind ”Greenwashing” (spălarea ecologică în trad.). Poliția a efectuat raidul la sediul băncii, precum și la birourile din apropiere ale grupului său de gestionare a activelor, DWS Group.

Ce este Greenwashing?

Pe scurt, vorbim despre greenwashing atunci când o companie:

  • induce în eroare consumatorii, în mod intenționat sau neintenționat, asupra practicilor sale de mediu sau asupra beneficiilor de mediu ale unui produs sau serviciu.

  • prin intermediul marketingului și advertisingului, investește mai mult timp și bani în a comunica că este ”verde” decât în implementarea, la nivel intern, a unor practici de business care să contribuie la reducerea impactului de mediu al companiei, potrivit invisiblenature.ro

Deutche Bank, suspectă de Greenwashing

Potrivit Bloomberg, care a raportat pentru prima dată despre percheziții, ambele birouri au fost vizitate de poliție ca parte a acuzațiilor de „spălare ecologică”.

Într-o declarație pentru Newsweek, Deutsche Bank a declarat: „Măsurile luate de parchet sunt îndreptate împotriva unor persoane necunoscute în legătură cu acuzațiile de ”greenwashing” făcute împotriva DWS”.

DWS a mai declarat că în trecut a cooperat continuu cu toate autoritățile relevante de reglementare din domeniu și că „va continua să facă acest lucru în viitor”.

Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat pentru un ziar german, că aproximativ 50 de oficiali ai parchetului local și ai Biroului Federal de Poliție Criminală au fost implicați în raid.

„Investigațiile se desfășoară de la începutul anului și vizează încă persoane necunoscute”, a spus purtătorul de cuvânt.

Totul a pornit de la o fostă directoare concediată

Acuzațiile de greenwashing, pe care DWS le neagă, implică afirmații conform cărora filiala de management al activelor Deutsche Bank și-a exagerat criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) și modul în care a folosit criteriile de investiții durabile pentru a gestiona investițiile.

Departamentul de Justiție, Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA și autoritatea de reglementare financiară din Germania, BaFin, au lansat fiecare investigație asupra acuzațiilor care au apărut de la denunțătoarea Desiree Fixler.

Fixler, care a fost concediată din funcția de director de sustenabilitate al companiei în martie 2021, a susținut că DWS a indus în eroare investitorii declarând că mai mult de jumătate din activele sale în valoare de sute de miliarde de dolari gestionate au fost supuse unui proces de integrare ESG.

După cum a menționat Reuters, au existat îngrijorări cu privire la modul în care firmele financiare definesc și aplică standardele ESG, deoarece administratorii de fonduri acumulează active de miliarde de dolari care sunt menite să aibă un profil de mediu sau social.

De atunci, DWS a încetat să mai folosească eticheta de greenwashing.

Este a doua oară în câteva săptămâni când sediul central al Deutsche Bank este percheziţionat

În 29 aprilie, autoritățile germane au percheziționat „turnurile gemene” ale instituției financiare cu probleme din Frankfurt, din cauza acuzațiilor de spălare de bani.

„Aceasta este o măsură de investigație a parchetului din Frankfurt în legătură cu rapoartele de activitate suspecte depuse de bancă”, a spus banca într-un comunicat la acea vreme.

Cel mai mare creditor al Germaniei s-a confruntat, de asemenea, cu acuzele referitoare la legăturile sale și împrumuturile acordate fostului președinte Donald Trump, precum și rolul său în presupusa manipulare în urmă cu câțiva ani a ratei oferite interbancare de la Londra sau Libor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel