Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Șpagă la școală. Vezi reacția unei învățătoare nemulțumită de cadourile de Crăciun

Crişan Andreescu, crisan_andreescu / 29 dec 2013 / 10:59
flagrant
flagrant

O filmare de câteva minute la Școala Maria Rosetti din centrul Capitalei scoate la lumină calvarul la care sunt supuși părinții elevilor în ajunul sărbătorilor, aceștia fiind obligați să scoată sume mari de bani pentru cadourile dascălilor, dar și pentru cele ale femeilor de serviciu și  paznicilor.  

Imaginile  postate pe Youtube şi difuzată de Romania Tv, arată cum profesorii au un sistem de strângere de bani pentru cadourile personalulului şcolar. În video se poate observa cum profesorii obligă părinţii să cotizeze cu bani pentru Crăciun şi Paşte.

 "Astea-s cadourile voastre? Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi, să vă învăţ!", se aude vocea unei profesoare la şedinţa cu părinţii.

 Din filmuleţ, aflăm că la o altă şcoală de fiţe, Şcoala 11 Heliade Rădulescu, situată lângă Muzeul Ţăranului Român, „şpaga” pentru cadouri este de 100 de euro.

 "La Şcoala 11, ei dau 100 de euro, de Crăciun. Eu v-am întrebat: 'V-aţi organizat?'! Este în politica balcanică, românească, de Sărbători să se ofere. Mi s-a spus ca aveţi un buget de 50 de lei la 4 oameni. Cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, şi femeile de serviciu?", se răsteşte profesoara.

Înregistrarea arată cum un părinte spune că mai mult de 200 de lei nu pot da, dar profesoara îi răspunde: „Foarte bine, astea vă reprezintă". Atunci când una dintre mame o întreabă pe profesoară: "Ce, preferaţi sa iau porc, ca să fie mulţumit fiecare bodyguard?", aceasta îi răspunde că de banii pentru paznici se cumpără câte o sticlă de băutură.

 O altă mamă se întreabă de ce trebuie cadouri şi pentru bibliotecară şi pentru It-ist. Răspunsul nu se lasă aşteptat: "Pentru că este în comunitate, doamnă!".

 Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: "Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeştee, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic".

 Mai mult, dascălul le aduce injurii şi copiilor: "Copiii voştri însă or să fie nişte copii săraci în suflet! Pentru că le-am spus cât de important este să ofere. Păi asta se întoarce la mine. Este bunătate, de suflet!", se aude în video.

 Profesoara le dă de înţeles că, dacă nu pot să facă daruri de Crăciun, atunci să se pregătească de Paşte: "Următoarea mişcare este de Paşte. Vă gândiţi până de Paşte dacă doriţi să vă aliniaţi unui sistem românesc, balcanic, de stat. Şi eu am dat, copilul meu a costat 5 milioane, profesoara de dans a costat 5 milioane. Asta înseamnă şcoala de centru".

 Atunci când în clasă apare în soţul profesoarei, aceasta îi spune revoltată: "Mariane, nici când aveam clasă de ţigani nu aveam aşa cadouri!". Mai mult, soţul profesoarei îi spune cu nonşalanţă unui părinte:

 "În momentul în care ţi-ai însuşit participarea într-o şcoală de fiţe, ai cumpărat tot pachetul de acolo, mai mult sau mai puţin oficial. Însuşiţi-vă standardele de aicea, legate de tot ce înseamnă, de la intrare în şcoală, sărbători şi toate celelalte. Deci aici, în scoala asta şi în şcolile de fiţe, aşa se pune problema".

Într-un top al școlilor din Capitală, Maria Rosetti se află pe locul 45.

 Răspunsul Inspectoratului Școlar al Capitalei va veni după sărbători, pentru că distinsa profesoară nu poate fi deranjată în această perioadă. Din această atitudine reiese clar faptul că Inspectoratul se pare că ar dori o mușamalizare a cazului de la Maria Rosetti.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25