Spații publice fără fumat, campanie. Semnal de alarmă transmis de Alin Țucmeanu: Acest flagel...

Alin Țucmeanu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a semnalat, marți, în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării Campaniei naționale de informare și prevenire "Spații publice fără fumat", că fumatul este un "flagel care cuprinde toată lumea", iar cifrele referitoare la România sunt îngrijorătoare.

Asociația Tinerii Uniți a lansat, astăzi, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Campania națională de informare și prevenire "Spații publice fără fumat", o campanie de conștientizare a efectelor nocive ale fumatului asupra unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor.

La eveniment au participat Alin Țucmeanu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Dr. Magdalena Ciobanu, Expert al Ministerului Sănătății pentru controlul tutunului la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, Paul Anghel, Director General al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Aureliana Popa, Președintele Asociației Tinerii Uniți, precum și Ioana Tomuș, Expert Politici și Programe de Sănătate, Asociația Tinerii Uniți.

În discursul susținut în deschiderea conferinței de presă, Alin Țucmeanu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a declarat: "Vă felicit pentru tot ceea ce întreprindeți pentru acest flagel care cuprinde toată lumea și unde România este fruntașă. Reiterez cu această ocazie faptul că Ministerul Sănătății susține inițiativa legislativă de modificare a Legii 349/2002 prin care propunem interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise. Este un lucru pe care ni-l dorim cu toții. Multă lume își dorește să respire un aer curat", a afirmat oficialul Ministerului Sănătății.

Scandal în Senat pe marginea legii care interzice fumatul în spații publice

De asemenea, Alin Țucmeanu a precizat că, în ulțimii doi ani, Ministerul Sănătății, împreună cu ANPC, au derulat o serie de acțiuni comune - în opinia sa, soldate cu rezultate mici - pentru stoparea fumatului în spații publice, în special în cele mari de genul celor comerciale.

Paul Anghel, seful ANPC: Sănătatea populației nu are preț

În completare, președintele ANPC, Paul Anghel, a explicat: " Noi protejăm consumatorii în general și, cu atât mai mult, tinerii în special, care sunt expuși la consumul produselor din tutun. Alături de Ministerul Sănătății am avut și în cursul anului 2014, și 2015 acțiuni de control comune, soldate și cu avertismente, si cu sancțiuni contravenționale și chiar cu măsuri de suspendare a anumitor spații acolo unde se fuma".

Totodată, șeful ANPC a precizat că, în 2014, au fost aplicate 2.352 de sancțiuni contravenționale pe legea actuală, constând în 211 avertismente și 2.141 de amenzi contravenționale în valoare 661610 lei, dar că susține modificarea Legii 349/2002, deoarece "sănătatea populației nu are preț".  

Despre Campania "Spații publice fără fumat" 

Printre obiectivele noii campanii lansată de Asociația Tinerii Uniți în parteneriat cu Ministerul Sănătății figurează:

- creșterea gradului de informare în rândul populației generale cu privire la efectele nocive ale fumatuluu asupra stării de sănătate;

- furnizarea unui pachet de informații fundamentate pe evidențe științifice cu ro de prevenire a fumatului, cu precădere în rândul adolescenților și tinerilor;

- creșterea gradului de accesare a programelor naționale în domeniul controlului tutunului și conectarea la rețeaua existentă de centre de asistență și tratament specializat.

Acțiunea survine în contextul în care, conform datelor publicate în cadrul Eurobarometrului din 2015, România se menține pe aceeași poziție în topul fumătorilor din Europa ca în 2011 (10 în 2011 și 11 în 2014, după ce a fost inclusă și Croația). Potrivit sondajului, se constată o creștere a procentului fumătorilor la tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, de la 29% în 2011, la 33% în 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel