Sorin Cîmpeanu vrea verificarea tezelor de DOCTORAT, din 1990 până în 2016

Tezele de doctorat din perioada 1990 - 2016 ar urma să fie verificate de către Universitățile din țară. Proiectul care prevede acest aspect a fost dat spre consultare publică de către Ministerul Educației. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vrea ca toate titlurile de doctorat din perioada 1990 - 2016 să fie verificate. Proiect de ordin privind verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat a fost dat spre consultare publică. 

”În vederea consultării publice, în condiţiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, dar și a consultării preliminare interinstituționale, Ministerul Educaţiei publică proiectul ordinului privind verificarea respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat din perioada 1990-2016”, se arată într-un comunicat de presă. 

Ce prevede Ordinul ministrului Sorin Cîmpeanu 

 

”Art. 1 (1) Instituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor, conform  prevederilor legale, în perioada ian.1990-iun.2016, au obligația să elaboreze o Strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat și să demareze activitatea de verificare a respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat.  

(2) Strategia proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat menționată la alin (1) va  fi elaborată și publicată pe site-ul fiecărei universități până la sfârșitul anului 2021. 

(3) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin. (1), în cadrul fiecărei instituții de învățământ  superior se înființează, adaptat la dimensiunea activității și specificul fiecărei universități, o structură administrativă distinctă (serviciu/birou) care are atribuții: digitizarea și verificarea tuturor  tezelor de doctorat, precum și formarea de formatori în etică și integritate. 

(4) Atribuțiile structurii prevăzute la alin (3) se corelează cu activitatea Secretariatului IOSUD. 

Cum vor fi analizate tezele de doctorat

Art. 2 (1) Analiza tezelor de doctorat se realizează conform unei planificări stabilite de fiecare instituție de învățământ superior. Conducerea școlilor doctorale susține activitatea de verificare. 

(2) Ulterior finalizării verificărilor se întocmește un raport detaliat cu privire la respectarea/  nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate,  raport care va fi transmis Ministerului Educației. 

(3) În cazul în care se constată abateri de la etica și deontologia universitară este sesizată, în  conformitate cu legislația în vigoare, comisia de etică din cadrul instituției de învățământ superior,  iar Ministerul Educației va fi informat în acest sens.  

Art. 3 (1) Ministerul Educației asigura finanțarea instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru  activitatea de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat. 

Finanțarea oferită pentru acest proiect

(2) Finanțarea activității de verificare a tezelor de doctorat din cadrul instituțiilor de învățământ  superior se face în anul 2021 din fondul pentru finanțarea situațiilor speciale conform prevederilor  legale, în cuantum de 25.017.031 lei. 

Art. 4 Direcția Generală Învăţământ Universitar și instituţiile de învăţământ superior de stat şi  particulare vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. 

Art. 5 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în documentul publicat de Ministerul Educației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel