Sorin Cîmpeanu, explicaţii despre orele de educaţie pentru viaţă, modulul care conţine şi educaţia sexuală

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce vor învăţa elevii la "Educaţie pentru viaţă", disciplina care va conţine şi "educaţia sexuală". 

"În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele școlare sunt atributul specialiștilor din Ministerul Educației. LEN prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației.

Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educației, dispozițiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispozițiile Legii educației naționale.

Pe această bază legislativă, Ministerul Educației își asumă promovarea unei discipline obligatorii - “Educație pentru viața”, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, MODULE obligatorii, adaptate vârstei elevilor:

- Educație civică

- Educație sanitară

- Educație sexuală

- Educație pentru alimentație sănătoasă

- Educație pentru prim-ajutor

- Educație juridică

- Educație financiară

- Educație rutieră

- Educație civică.

În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societății actuale și, în special necesităților elevilor, evitând supraîncărcarea programei școlare cu un număr excesiv de discipline.

Pe principiul orei de religie, în cazul părinților care optează expres, în scris, pentru a-și retrage copiii de la modulul de Educație sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obținută la “Educație pentru viața”, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obținute pentru n-1 module", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cîţu: Vom trece legea prin Guvern 

„Nu vă mai puneți speranța în soarta legii la Camera Deputaților?”, a fost întrebat Florin Cîţu la TVR.

„Nu, v-am spus, ministrul Educației a găsit soluția și o vom prelua la noi la guvern. Sunt foarte supărat pe mai multe... Lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită din partea noastră transparență și le vom da astfel acest lucru”, a răspuns premierul.

„La ce s-a întâmplat astăzi (n.r. marţi) la Senat, soluția a venit imediat de la ministrul Educației. Vom avea această lege în curriculă. Înțeleg de la domnul ministru că este chiar atributul Ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce în această curriculă această oră”, a adăugat Cîțu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel